fbpx

Divali je hindujski praznik luči in eden najbolj “popularnih” praznikov med hindujci. Praznik lahko poimenujemo DiwaliDivali, ali Deepawali. Dobesedeni prevod iz Sanskrta besede dīpāvali najbližje prevedemo kot “vrsta luči” ali “pot luči”. Besedo dīpa bi prevedli kot “svetilka/sveča/luč, ki sveti/osvetljuje/prinaša znanje” in besedo āvali kot “vrsta/pot/neprekinjena črta/serija”.

Festival, ki se organizira okrog praznika traja 5 dni. Hindujci ne uporabljajo gregorijanskega koledarja in zato je ta praznik premičen oz. ne zapade vsako leto na enak datum. Hindujci sledijo solarno-lunarnemu koledarju, kar pomeni, da glede na gregorijanski koledar praznik Diwali nastopi vsako leto nekje od druge polovice oktobra do prve polovice novembra na severni polobli. Djotiš/Jyotish je matematični sistem, s pomočjo katerega tudi izračunajo kdaj točno zapade praznik. In v djotišu dajemo zelo pomembno mesto luni (sanskrtski izraz Chandra), torej našim mislim, čustvom in našemu stanju duha.

Divali vsako leto zapade na 15. dan, osmi lunarni mesec, ki ga imenujejo Kartik. Slednji mesec je najbolj pomemben mesec za hindujce, saj gre za izredno duhovno pomemben mesec. Na dan Divali-ja sta sonce in luna v konjunkciji, kar pomeni, da imata približno enako lego, gledano iz zemlje (enaka ekliptična dolžina). Slednje ponazarja harmonijo. Oba planeta (grahi) se nahajata v znamenju tehtnice in nakšatri (ozvezdju) Swati. Tehtnica govori o ravnovesju, njena vladarica je venera, kar pomeni, da je praznik Divali povezan z ravnovesjem v ljubezni, harmoniji, veselju in obilju. Swati je dokaj ženske narave, v obliki mlade rastline, ki se vznemirjena kot veter prebija do svoje zrelosti. Energijsko jo prikličemo s poezijo. Na dan Divali-ja imamo novo luno oz. mlaj (prazna luna).

Divali je tako praznik luči, kjer praznujemo zmago svetlobe nad temo in zmago znanja nad neznanjem. Na dan Divali-ja je noč najtemnejša. In ravno zaradi slednjega hindujci festival praznujejo 5 dni, saj po eni strani praznujejo žetev in obilje, po drugi pa pripravo na novo lunarno leto. Posebno pozornost namenijo boginji obija, Lakšmi (Lakshmi). Poleg nje tudi Višni (Vishnu), Krišni (Krishna), Ganešu (Ganesha) in Kali.

Priprave na festival potekajo več tednov. In niso samo hindujci tisti, ki ga praznujejo. Pripadniki praznovanja so tudi jainisti, newar budisti in sikhsisti. Tedne pred festivalom bodo tako čistili svoje domove, jih okrasili in prebarvali.

POTEK FESTIVALA:

1. DAN – DHANTERAS

Prižanje oljnih luči, imenovane diyas. Ženske pripravljajo barvni pesek, cvetne liste in riževo moko s katerimi ustvarijo barvite in zapletene oblike, imenovane rangolis. Slednje se pripravlja pri vhodnih vratih.  Moški bodo okrasili stene in strehe svojih domov, templjev in pisarn.

Na ta dan bodo družine glede na svoje finančne zmožnosti kupovale nove obleke, zlato itd. Darovali bodo Laksmi, boginji obilja in Ganeshu, zaščitniku življenja.

2. DAN – CHOTI DIWALI (NARAKA CHATURDASI)

Namenjeno različnim molitvam in ritualom. Družine nakupujejo hrano in sladice, ki jo podelijo med seboj. Čas pogostitve.

3. DAN – DIVALI

Najbolj pomemben dan. Praznik Divali. Oblečejo nova oblačila, njihovi domovi so brezhibno urejeni. Verjamejo, da bo Lakshmi obiskala najprej tiste, ki imajo najbolj urejeno. Na ta dan so prižgane vse svetilke, hrano in sladice se donira boginji. Izvajajo se puje boginji. Vrata so odprta, saj s tem zagotovijo vstop obilju, boginji Lakshmi.

Hindujci praznujejo obilje z obilno pojedino medtem ko ga nekateri praznujejo s postom.

4. DAN – ANNAKUT (PADWA ALI GOVARDHAN PUJA)

Praznuje se povezanost moža in žene. Nekateri možje svoje žene obdarijo, medtem ko nekje praznujejo s pojedino.

5. DAN – BHAI DUJ (BHAIYA DOOJ)

Praznovanje povezanosti med brati in sestrami. Bratje obiščejo sestre in jim prinesejo darila. Sestre donirajo božanstvom, medtem ko v molitvah izražajo jasno namero za varnost bratov.  Sestre pričakajo brate s pojedino in jih z roko nahranijo. V zameno jim bratje predajo darila.

V nekaterih delih so ohranili tudi “igralništvo”, a bolj ko ne za zabavo in z majhnimi vsotami denarja. Hindujci verjamejo, da je ob tem prazniku dovoljeno “igralništvo”.

Letos ga praznujemo 27. oktobra.

V naslednjih letih:
2020 – 14. november
2021 – 4. november
2022 – 24. oktober
2023 – 12. november

Divali je resnično čudovit praznik, poln ljubezni, radosti, obilja in svetlobe. 

S srcem,
Marijana

Za djotiš svetovanje me lahko kontaktiraš tudi preko spodnjega obrazca.

Objavam lahko slediš na FB straniInstagramu ali Youtube kanalu.

  Ime

  Priimek

  Datum rojstva (d,m,y)- obvezen vnos za izračun rojstne karte

  Ura rojstva - obvezen vnos za izračun rojstne karte

  Kraj rojstva - obvezen vnos za izračun rojstne karte

  E-pošta (obvezno)

  Zadeva

  Vaše sporočilo