fbpx

Pomislite, kako ste delovali, ko ste nekaj počeli z navdihom? Ko ni bilo potrebnega napora in ste imeli občutek kot da se stvari same od sebe postavljajo. Ko ste globoko v sebi čutili, da želite točno to početi in vam je bilo že ob samem navdihu jasno, na kakšen način boste to počeli. Takrat niste razmišljali o tem, koliko časa boste počeli nekaj, kar vas navdihuje, temveč ste enostavno čutili, da to morate storiti. In tudi ste! Prevzel vas je navdih. 🙂

 

V družbi, ki je bolj nagnjena k merjenju talenta in sposobnosti, vse prepogosto pozabimo na pomembno vlogo, ki jo s seboj nosi navdih. Morda zaradi njegove narave ali zgolj pripisovanju pomena, da je to nekaj “nadnaravnega”. Zadnjemu pa oporeka tudi znanost, ki pravi, da je navdih možno aktivirati, ga zajeti in z njim upravljati. Navdih naj bi tudi močno pripomogel k srečnejšemu in polnejšemu življenju posameznika.

 

In kaj pravzaprav je navdih?

Wikipedia pravi, da je ustvarjalna moč ali domišljija, ki jo ustvari pojav ali stvar. Pravzaprav bi lahko rekli, da je navdih nekakšen sprožilec, ki v nas prebudi najgloblja čustva in pospeši tok misli s spremljajočim se vznemirjenjem. In ko enkrat dobimo navdih, se je skoraj nemogoče ustaviti!

Po mnenju dveh psihologov, Todd M. Thrash in Andrew J. Elliot, obstajajo 3- je ključni vidiki navdiha: evokacija, transcendenca in motivacijski pristop. Evokacija navdiha naj bi se zgodila spontano, brez kakršnihkoli namenov – naj bo na podlagi nekega dejanja, dogodka ali znotraj sebe. Pri transcendenci, ki se zgodi z navdihom, pa naj bi se znebili naših vzorcev in omejitev. Stvari vidimo jasneje, odpremo se novim izkušnjam, zavemo se novih možnosti. Tretji vidik, motivacijski pristop, pa se odraža na posameznikovem trudu pri izražanju, prenašanju ali aktualizaciji navdiha. Trash in Elliot pravita, da navdih vključuje oboje: dobiti navdih (biti navdihnjen) in delovati na podlagi navdiha.

Raziskava, na katero se opirajo mnogi, je prav tako prikazala, da je ponovljivost navdiha višja pri ljudeh, ki so bolj odprti za nove izkušnje.
Takšni posamezniki naj bi bolj delovali s tokom življenja in ne toliko namensko. Višjo stopnjo navdiha sta tako odkrila pri študentih humanistične, psihološke, verske in umetnostne smeri. Pri njih je bila močneje izražena tudi kreativnost, ki jo zaradi odprtega delovanja in pogledom onkraj omejitev, psihologa povezujeta s transcendenco navdiha.

 

Zakaj je navdih tako pomemben?

Tudi Trash in Elliot sta v svoji raziskavi ugotovila, da navdih izredno pozitivno vpliva na človeka. Pozitivni izkušnji sledi navdušenje in pozitivno razmišljanje, a pri navdihu se dodatno odpremo notranjemu smislu in duhovnim vpogledom. Ob pozitivni izkušnji naj bi se namensko odločili slediti cilj, medtem ko se pri navdihu povezujemo z nečim globljim, novim, boljšim. Z navdihom gledamo onkraj ovir.

In kako do navdiha?

Vsekakor z večjo odprtostjo. V ustaljenih življenjskih rutinah težje pridemo do navdiha. In čeprav navdih ni enako kot napor ali trud, sta lahko bistvena predpriprava na navdih.

Do navdiha tako lahko pride vsak in za to obstaja mnogo načinov

1. V stiku z naravo
Na sprehodih, meditaciji v naravi, obdelovanju zemlje, fotografiranju narave, poslušanju ptic.

2. Na spletu
Ob gledanju določenih videoposnetkov, slik, gledanju dokumentarnih oddaj in branju člankov.

3. V različnih možnostih
Poskusite nekaj, kar ste že dolgo želeli, pa še vedno niste storili. Pomislite na izzive, ki jih imate in si napišite možne rešitve.

4. Naučite nekoga nekaj, kar sami znate.

5. Novih izkušnjah
Odprite se novim izkušnjam s pomočjo potovanj, spoznavanju novih ljudi, odkrivanju novih znanj in aktivnosti.

6. V ljudeh
Prisluhnite navdihujočim zgodbam ljudi (morda najdete del sebe v njihovi zgodbi).

7. V sebi
Podarite si dan brez stresa, pojdite v naravo ali si privoščite masažo. Poskusite se v kreativnosti, drugačnemu pristopu do nečesa in poglobitvi vašim sposobnostim, za katere veste, da jih imate.

Čeprav navdih pride sam od sebe, je zanj potrebno nekaj predhodno storiti. Morda nam je pred navdihom kdaj neudobno, a je življenje veliko bolj zanimivo in polnejše z navdihom, kot pa brez njega.

Pri coachingu večkrat vprašam: “Kdaj ste nazadnje doživeli navdih?” in “Kaj storite za to, da ga doživite?”

Pomislite…s srcem.
Marijana

P.s. Za osebna svetovanja (djotišintuitivno mentorstvo in vastu) me lahko kontaktirate tudi preko spodnjega obrazca.

Objavam lahko sledite na FB straniInstagramu ali Youtube kanalu.

    Ime

    Priimek

    E-pošta (obvezno)

    Zadeva

    Vaše sporočilo