fbpx

V vse hitrejšem, današnjem tempu življenja težko ubežimo stresu. Slednjemu lahko podležemo pravzaprav povsod:  v službi, na cesti, v domači okolici ali na zabavi. 

Stresu pripisujemo našo slabo voljo, izgubo vitalne energije, pomanjkanje razsodnosti, nizko samopodobo in marsikatere bolezni. Zgodbam, ki jih ustvarja naš um, kar ni konca. Namesto, da bi živeli danes, smo z mislimi velikokrat v preteklosti ali prihodnosti. In posledično delujemo kot v nekakšnem avtomatskem pilotu…brez prisotnosti v tukaj in sedaj. 

Različno doživljamo stres, občutke anksioznosti (tesnobe) in žalosti. Nekaterim se to pozna v njihovem delovanju, drugim pa tega nikoli ne bi pripisali, saj se ne vidi navzven. Vsi pa nekako doživimo na fizičnem nivoju, na našem telesu. Nekateri dobijo glavobole, drugim srce močno razbija, tretjim v obliki zategnjenosti na ramenih itd.

Vprašanje sledi: »Kako ublažiti stres, občutke tesnobe in žalosti?«

 

Mindfulness (čuječnost) – prisotnost tukaj in zdaj

O mindfullness tehniki (slov. čuječnost) se v zahodnem svetu bolj intenzivno govori šele kakšnih 10 let. Staro budistično modrost je leta 1979 vpeljal Jon Kabat – Zinn, ameriški profesor na področju medicine, kot MBSR program – Mindfullness Based Stress Reduction (slov. Čuječe bazirano odpravljanje stresa) na University of Massachusetts (slov. Univerza Massachusetts). S programom, ki ga je vpeljal v psihološko – medicinsko stroko, je pomagal ljudem s kroničnimi boleznimi kot zdravim ljudem. Danes se MBSR in drugi programi uporabljajo v šolah, zaporih, bolnicah, podjetjih in ostalih institucijah. Sam program ne sodi v terapevtske procesa ali oblike zdravljenja. 

 

Pri mindfulness opazujemo kaj se dogaja v nas samih. Kako se počuti telo, kakšne so naše misli in čustva. S pomočjo osredotočanja na naš lastni vdih in izdih, a hkrati z nepresojajočim (ne obstaja prav ali narobe) opazovanjem tistega, kar se dogaja v v nas samih, se lažje soočimo z vsakodnevnimi izzivi. Misli, ki nam povzročijo stres, niso stalne. Slednje je zelo pomembno ozavestiti, saj se le tako lažje osredotočimo na minljivost in opuščanja določenih misli. Naš um je namreč najboljši ustvarjalec zgodb.

 

In kako točno poteka 8 tedenski MBSR program?

Tako kot mnoge tehnike in orodja je tudi slednje težje osvojiti, če nimamo pomoči. Če nas nekdo ne vodi s pomočjo razlage.

Program je tako podprt z znanstveno razlago in vodenimi meditacijami, ki so si med seboj različne. S pomočjo programa začnemo na začetku, v samem izvoru našega počutja. Meditacije so namenjene opazovanju našega telesa, misli in občutkov, brez presojanja. In od tu naprej se lahko nato počasi soočamo s tistim kar je resnično in pomembno za nas in tistim, kar nam samo ustvarja dodatne zgobe, ki nas posledično silijo, da delujemo avtomatsko v vsakdanjem življenju.

S pomočjo mindfulness se s časom spremenijo naši odzivi na naše misli. Slednje je pravzaprav bistveno pri obvladovanju stresa in občutkov anksioznosti.

Saj poznamo rek, da na dogodke velikokrat ne moremo vplivati, a vedno lahko vplivamo na to, kako se bomo nanje odzvali.

S časom boste negativne misli ujeli, še preden bodo te lahko zavladale vašemu celotnemu telesu….in jih pospremili, da odidejo. Imeli boste večji nadzor nad svojim življenjem, saj vam bo veliko bolj jasno kdaj si zadeve sami še bolj otežujete, brez potrebe.

Z mindfulness (čuječnostjo) spreminjate zakoreninjene vzorce, zmanjšujete stres, občutke tesnobe in panike. Vplivate na lastno srečo, povečanje vitalne energije in vsekakor na koncu na vaše psiho – fizično stanje.

Program sem obiskala pred leti, kjer sem ugotovila, da sem določene tehnike uporabljala že prej…nekako po svoje, saj je bilo nujno potrebno. Zaradi delovnih navad, ki so se začele že v najstniških letih in pozneje nadaljevale do 16 – urnega delovnika, me je življenje pripeljalo do čuječnosti. Da sem se umaknila iz avtomatskega pilota in namenila večjo pozornost delovanju v sedanjosti. Osnovam, ki jim ne namenimo pozornosti, a so bistvenega pomena. In dihanju, ki nam je tako samoumevno, a brez njega ni življenja.

Več o čuječnosti in prohramu, ki ga izvajam si lahko preberete na povezavi: MINDFULNESS – ČUJEČNOST.

Z ljubeznijo,
Marijana

P.s. Opravljeno imam tudi licenco za učiteljaico čuječnosti za 8 tedenski MBSR program. Mindfullness večkrat uporabim tudi pri samem coachingu.

Za osebna svetovanja (djotišintuitivno mentorstvo in vastu) me lahko kontaktirate tudi preko spodnjega obrazca.

Objavam lahko sledite na FB straniInstagramu ali Youtube kanalu.

    Ime

    Priimek

    E-pošta (obvezno)

    Zadeva

    Vaše sporočilo