fbpx

Osebna sreča. Vsi si želimo biti srečni. Tudi tisti, ki jih vidimo kot nergače in tečne osebe si želijo biti srečni…le strategije nimajo ravno najboljše.

 

Kako bi mi odgovorili na vprašanje: “Ste srečni?” ali “Kaj za vas pomeni osebna sreča?”

Mnogim se namreč zatakne ob takem vprašanju. Kot da bi jim bilo nerodno priznati, da niso. Zakaj? Ker nas celo življenje filajo z informacijami, ki naj bi nas pripeljale do osebne sreče. In potem pride nezadovoljstvo, da to nismo in razočaranje, da nismo dosegli cilja.

Večina niti ne bo rekla, da so nesrečni…sledil bo le molk. Torej ne pride do priznavanja…niti enega ali drugega stanja, kar je pa še slabše kot pa, če bi si priznali, da ste nesrečni in ukrenili nekaj v zvezi s tem. Ignoranca je hrana za našo cono komforta, v kateri se že tako ali tako preveč zadržujemo.  Ko preprosto ne narediš nič in obtičiš tam, kjer si bil. Ignorirati lastno prihofizično stanje pa je tako, kot bi si zabodel nož v hrbet. Ampak ta članek ni namenjen priznavanju lastnih občutkov, saj vam želim podati povezavo med vami in vašo osebno srečo.

 

Kaj nas osrečuje in kje tiči osebna sreča?

S pomočjo znanstvenikov in predvsem nevroznanosti nam je danes dokazano nekaj, kar so pravzaprav govorili psihologi in filozofi že dolgo prej. Danes, ko živimo v izredno stresnem okolju je logično, da bomo mrzlično iskali kaj naj bi nas osrečilo. In glede na to, da smo dojeli, da material prinaša kratkoročno zadovoljstvo in ne osebne sreče oz. da nam nov avto prinese udobnejšo vožnjo in ne osebne sreče samo zaradi tega ker je lep in nov….se vprašamo, kaj nas dejansko osrečuje.

Živeti v skladu z našimi temeljnimi vrednotami nas osrečuje, pravi nevroznanost.

 

Kaj pravzaprav so vrednote?

Že tukaj se komu zatakne. Nič ni narobe, če ne veste kaj so vrednote in kakšne so vaše temeljne vrednote. Mogoče jih boste s pomočjo članka lažje definirali.

Vrednote naj bi bile odraz naših želja in potreb, ki se izražajo skozi nekaj, kar nam je najbolj pomembno v življenju. Torej nekaj, čemur pripisujemo zelo velik in pozitiven pomen.
Naše vrednote definirajo našo osebnost in vplivajo na vse, kar počnemo v življenju. Naš osebni in službeni odnos, interakcija v družini, odločitve, ki jih sprejemamo in pot, ki jo bomo ubrali v življenju temelji na naših vrednotah.

Ravno zaradi navedenega je pomembno, da se zavedamo naših vrednot oz. zavedamo, čemu pripisujemo v življenju največji pomen.
Definiranje lastnih vrednot nam pomaga razločiti med tistim, kar nam je pomembno v življenju in tistim, kar nam ne služi ali celo škoduje. Vrednote so lahko: svoboda, pogum, vpliv, moč, karizma, mir, osebna rast, znanje, stabilnost, kreativnost, duhovnost, raziskovalnost, odločnost, družina, izražanje, sočutje, izziv itd.

 

Kako se oblikujejo vrednote?

S tem se srečamo že v otroštvu in vse do danes, ravno zaradi vpliva okolja, lahko razvijemo vrednote, ki pravzaprav sploh niso naše. Različne vednote so nam vcepljali naši starši, šolski sistem, služba itd. A le tiste, ki so globoko v nas in jim sami resnično pripisujemo velik pomen, nas osrečujejo.

Na kašen način zaznamo, da ne živimo v skladu z našimi temeljnimi vrednotami?

Za primer vzemite, da je ena vaših glavnih temeljnih vrednot mir in tega si seveda želite tudi v domačem okolju. Vaše domače okolje pa je dinamično, konstatno se nekaj dogaja in nikakor nimate niti 5 minut časa zase oz. da bi bili v miru. Živeti v neskladju z vašimi temeljnimi vrednotami vas izčrpava in v takšnem okolju niste srečni.

Kot drugi primer vrednote lahko vzamemo kreativnost. In medtem, ko izjemno cenite kreativnost, delate pa v administrativni službi, kjer vam vsiljujejo delo po točno določenih navodilih…ste v popolnem neravnovesju z vašimi temeljnimi vrednotami.

 

Vrednote so izredno poemembne in vsi jih potrebujemo. Slednje nam namreč podajo smernice za srečnejše življenje s pomočjo katerih sprejemamo odločitve lažje in hitreje…so naš kompas v življenju.

 

Kako določiti lastne vrednote?

Vprašanje s katerim se ukvarjajo coachi in za katerim stoji nevroznanost zahteva tudi več časa. Kot prvo je pomembno, da:

 • jih zapišete v čim bolj enostavni obliki
 • se potem spremljate v kolikšni meri živite v skladu z njimi.

 

Obstaja pa tudi hitra vaja s katero se lahko približate spoznavanju vaših temeljnih vrednot (za to je potrebno tiho okolje, pozornost in kakšno uro več časa):

1. KORAK

Kateri so vaši 3-je največji dosežki v življenju?

Kateri so vaši 3-je največji trenutki učinkovitosti?

Imajo odgovori kakšno podobnost, povezave ali skupno temo?

2. KORAK

Katere so vaše 3 največje napake v življenju?

Kateri so vaši 3-je največji trenutki neučinkovitosti v življenju?

Imajo odgovori kakšno podobnost, povezave ali skupno temo?

3. KORAK

Napišite si kakšne tri ali 4 nasvete s tem, da izhajate iz odgovorov, ki ste jih podali na zgornja vprašanja.

4. KORAK

Skrčite stavke na nekaj besed. (Npr. »Moram se bolj umiriti in ne izbruhniti za vsako stvar« zamenjati z »Umirjati se«.)

5. KORAK

Sedaj nastopi preizkušanje. Velikokrat namreč napišemo nekaj, kar mislimo, da se sliši dobro, a se izkaže, da nam bolj škoduje kot pomaga (Npr. lahko ugotovite, da vam popularnost zveni dobro, a se veliko bolje počutite v ozadju).

Če ne obiščete coacha, ki vam lahko pomaga pri določitvi kot tudi spremljanju vaših temeljnih vrednot, poskusite za to animirati nekoga zaupanja vrednega. Dobili boste iskreno povratno informacijo in vzporedno temu lahko gradite na svojih vrednotah.

Določiti lastne temeljne vrednote vam lahko vzame kar nekaj časa. Ne skrbite, če bodo minili meseci, bolj je pomembno, da ko jih osvojite, stojite za njimi in usmerjate vaše življenje v skladu z njimi.

“Ultimativni vir srečnega življenja je odvisen od pozornosti, ki jo namenimo našim notranjim vrednotam.” Dalai Lama

 

Srečno 🙂
Marijana

P.s. Za osebna svetovanja (djotišintuitivno mentorstvo in vastu) me lahko kontaktirate tudi preko spodnjega obrazca.

Objavam lahko sledite na FB straniInstagramu ali Youtube kanalu.

  Ime

  Priimek

  E-pošta (obvezno)

  Zadeva

  Vaše sporočilo