fbpx

Ravnovesje je ključ do vsega. In k temu ključu stremimo. Kaj jemo, kako mislimo, kakšna je naša fizična aktivnost, kako delujemo…vse je pomembno in vse si želi biti uravnovešeno.    

Naš odnos do nečesa nam da sliko o tem, koliko smo v ravnovesju. Če nečemu pripisujemo velik pomen, potem se bomo bolj nagibali v tisto smer…in hitreje pozabili na tisto drugo plat, ki nas spravi v ravnovesje. Če samo delamo in si ne vzamemo čas za sprostitev, se bomo slej ko prej počutili slabo. Človek rabi mentalno in fizično sprostitev. In če si jo ne vzame, ga življenje opomni na to.

Ko preveč hitimo, lahko naletimo na večje prepreke le za to, da se malo ustavimo. Ko se udarimo, pomislimo, na kaj smo mislili tisti trenutek…morda je to opozorilo našim mislim. Ko nam puhti denar, se lahko vprašamo o našem odnosu do denarja. Ko nekaj izgubimo, se lahko učimo nenavezanosti.

 

I. ZAKAJ JE RAVNOVESJE TAKO POMEMBNO?

1. Ravnovesje zajema celoto

Gledano širše, na globalni ravni, ali notranje, v tebi. V povezavi tebe z okolico in obratno. Ravnovesje se vzpostavlja znotraj neke celote. In zato ravnovesje težko obstaja, če se ne zavedamo celotne slike.

2. Ravnovesje je stabilnost

Če gledamo osnovni pomen ravnovesja, se ravnovesje vzpostavi iz enakomerno ali enakovredno porazdeljenih delov. Lahko gledamo fizično ali psihološko, srčno ali spiritualno,…ravnovesje daje stabilnost. In njegov osnovni pomen je iskanje stabilnosti.

 

II. IZZIVI RAVNOVESJA

Če vključuje celoto in stabilnost…potem ni nekih bližnjic do ravnovesja. Zato ostajata 2 dejstvi, ki se ju je dobro zavedati le zato, da se prej povrnemo v ravnovesje.

1. Ravnovesje se hitro poruši

Vsak človek ima svojo zgodbo, ki jo je prinesel na ta svet…in potem je tukaj še cel svet okrog njega. Ohraniti ravnovesje je težko. Lahko bi se strinjali, da najtežje.

Kot rečeno, če preveč krhamo samo določene deleže, se ravnovesje poruši. Bolj ko smo ekstremni, bolj se ravnovesje ruši…in težje ga bo tudi vzpostaviti nazaj.

2. Ravnovesje je težje kot ekstremi

Že Socrat je primerjal športnika s skladateljem. In idealno razmerje za človeka sta obe kvaliteti…moč in ogenj športnika skupaj s skladateljevo nežnostjo in kreativnostjo v glasbi. Torej nekdo, ki je samo v glasbi se izgubi v tej ustvarjalnosti in mehkobi kot se športnik lahko izgubi v tem ognju. Torej je najboljše za človeka, da ustvari harmonijo med »grobostjo« športnika in nežnostjo »skladatelja«.

Danes je še toliko težje ostati v ravnovesju. Obstaja nešteto možnosti in priložnosti, a ljudje še vedno izgubljeni v tem, kaj bi počeli. Še toliko lažje smo ekstremni, če nekje prepoznamo, da nam gre boljše in nam je tudi malo lažje. Tja se bomo na polno usmerili. In tudi družba nas bo motivirala, da je potrebno potem garati, da bi dosegli vrhunske rezultate. Gre za popolno predajo nečemu, medtem ko pozabimo na ostalo.

In ravno zaradi prevelikega ekstrema, nas življenje kdaj ustavi. Da pogledamo na drugo stran. Da se vprašamo ali je res to vse, kar lahko počnem sam s sabo, v odnosu z drugimi ljudmi in okolico?

 

KJE IN KAKO DO RAVNOVESJA?

1. Fizično ravnovesje

Tvoje telo rabi pozornost. Res je, da vse samo od sebe naredi in se z vsemi svojimi celicami trudi, da se dobro počutiš. Ampak dlje časa ko namenjamo eno in isto našemu telesu, nam bo tudi telo na neljubi način pokazalao, da je dovolj heca.

Tako da telo rabi vse od naslednjega »uravnovešeno«:

 • veliko vode
 • uravnovešeno prehrano
 • aktivnost (šport, joga, ples, sprehodi itd.)
 • naravo

 

2. Mentalno ravnovesje

Velikokrat ljudje vprašanjo po fizičnem stanju. Kaj pa mentalno zdravje? V razvitih državah sveta je porast depresije, anksioznosti, kronične utrujnosti od dela itd. Mentalno smo preobremenjeni. Od nas se pričakuje konstatno nove ideje in vse se odvija vse hitreje. Utopljamo se od informacij, a vseeno lačni znanja.

Tvoj um rabi počitek. Še toliko večji, če ga konstatno uporabljaš.

Za mentalno uravnovešenost potrebujete:

 • biti sami
 • sproščanje v smislu izklapljanja misli (meditacija)
 • narava (veliko lažje je misli izklopiti v naravi kot pa v prostorih, kjer misli postanejo obremenjene)
 • čuječe življenje (mindfullness); prisotnost v sedanjem trenutku, v tistem kar počneš trenutno
 • preusmeritev misli (na tisto, kar je povezano s tvojimi vrednotami)

3. Emocionalno ravnovesje

Kar mislimo, tako čutimo. Naše misli vplivajo na naša čustva. Če bomo hranili slabše misli, se bomo slabo tudi počutili. Za našo emocionalno raven je tako dobro videti svet lepše in zaupati v življenje. S srcem čutimo ljubezen, zato je pomembno kakšen odnos imamo do našega srca.

Za srčno uravnovešenost je pomembno:

 • opazovanje in sprejemanje lastnih čustev
 • da izraziš, kar je v tvojem srcu (daš ven)
 • paziti na misli, ki slabo vplivajo na tvojo emocionalno plat (poskusiti pogledati na stvari iz druge perspektive)
 • bližnji (imeti ob sebi ljudi, ki sem jih lahko zaupaš)
 • socialni krog (bolj ko si v stiku z okolico, bolj lahko razumeš kaj vse se dogaja okrog tebe – hitreje prepoznaš tudi svoja čustva)
 • predihavanje (s pomočjo energijskih vaj, joga itd.)

 

4. Spiritualno ravnovesje

Ko se znamo uravnovesiti na prejšnjih nivojih, spiritualno ni večji izziv. Tisto, kar je globoko v nas si namreč že v osnovi želi ravnovesja…in nas nanj tudi opomni, ko zavijemo s poti: na fizični, mentalni ali čustveni ravni. Spiritualno ravnovesje se zgodi takrat ko si ti, ti. Da se ne zanikaš in znaš sebe in okolico pogledati skozi oči ljubezni.

Naš notranji vlek potrebuje mir, tišino in meditacijo. Le tako lahko pride ven, brez motenj okolice, direktno iz tebe in v najvišje dobro tebi.

Vsa stara znanja govorijo o ravnovesju in mnoga današnja nam pomagajo do vzpostavljanje slednjega. Djotiš je branje karmične popotnice glede na naravne ritme, vastu govori o ravnovesju med domom, človekom in naravo. S pomočjo coachinga prepoznamo svoja neravnovesja in jih lažje tudi vzpostavimo nazaj.

V ravnovesju smo, ko čutimo harmonijo in ljubezen. Ko je naše telo skupaj z mentalno, emocionalno in spiritualno ravnjo, v ravnovesju. Ko stojimo v svojem stebru, a smo hkrati povezani s celoto.

Želim vam čim več ravnovesja v vašem življenju.

Objem,
Marijana

P.s. Za osebna svetovanja me lahko kontaktirate tudi preko spodnjega obrazca.

Objave lahko sledite na FB strani Merryfullife ali Instagramu. 🙂

  Ime

  Priimek

  E-pošta (obvezno)

  Zadeva

  Vaše sporočilo