fbpx

Usklajenost funkcionalnega in estetsko prijetnega okolja

Bivalni ali poslovni prostor. Ne glede na njegovo namembnost ostaja dejstvo, da je pomembna njegova opremljenost. Slednja namreč močno vpliva na naše počutje in delovanje.

;

Za doseg harmonije med nami in prostorom se pri opremljanju upošteva

VIBRACIJA PROSTORA

Nekateri prostori nam dajejo občutek topline, medtem ko se v drugih ne počutimo dobro. Lahko nas podpira v kreativnosti in navdihu ali nam ga jemlje. Lahko je priročno opremljen in se skozi njega gibljemo lahkotno. Lahko nam daje občutek varnosti ali nelagodja.

 

Vibracija prostora je odvisna od večih dejavnikov. Vastu (medicina za prostor) nam pomaga, da opremimo prostor v harmoniji z naravo, prostorom in človekom. Z upoštevanjem naravnih zakonitosti ustvarimo vibracijo, ki nas podpira. 

FUNKCIONALNOST IN ESTETIKA

Načrtovanje in opremljanje prostora je umetnost in znanost, ki stremi k izboljšanju notranjosti prostora, da bi dosegli bolj zdravo in estetsko prijetno okolje za ljudi, ki bivajo v prostoru ali ga uporabljajo za druge namene.

1. Funkcionalnost

Pri funkcionalnosti je pomembno, da se doseže izkoristek prostora brez, da bi omejili naše gibanje znotraj njega. Vsak kos pohištva postavimo tako, da nam omogoča nemoteno gibanje v in med prostori.

 

Za posamezen prostor je pomembno, da imamo stvari na dosegu roke in hkrati priročno pospravljene. Tisto, kar potrebujemo na dnevni bazi naj nam bo lažje dosegljivo v nasprotju s stvarmi, ki jih ne bomo potrebovali dlje časa.

2. Estetika

Beseda estetika izhaja iz grške besede aistetikós, ki pomeni čuten ali zaznaven. Estetika je tako v širšem pomenu filozofska disciplina, ki se ukvarja s preučevanjem lepega nasploh.

 

Estetika v domu se nanaša na preudarjeno spreminjanje bivalnega okolja in doseganja boljše kvalitete življenja. Za doseg slednjega je pomembna kombinacija materialov, barv, posameznih kosov pohištva in dodatkov, ki jih vnašamo v prostor.

 

Preden se lotimo opremljanja prostora določimo NAMEN in STIL prostora. 

NAMEN IN STIL PROSTORA

Vsak prostor govori svojo zgodbo. Z določitvijo namena prostora se lažje odločimo za stil prostora. Izbor slednjega je seveda prilagojen osebam, ki ga bodo uporabljale. 

 

Za vsakim namenom in stilom prostora se je smiselno vprašati “Ali prostor oddaja vibracijo našega namena?” (npr. otroška soba naj spodbuja kreativnost, dnevna soba naj spodbuja druženje itd.).

1. Dom

Določimo namen posameznih prostorov (spalnica, kuhinja, dnevna soba, predsoba, delovni prostor itd.) ter stil (glede na osebne preference – industrijski, boemski, moderni itd.).

 

Znotraj posameznih prostorov določimo tudi namene delov prostora (npr. kotiček za branje, meditacijo, fizične aktivnosti, druženje, prihod obilja itd.) 

 

2. Poslovni prostor

Pri pisarnah se določi prostor za direktorja in ostale zaposlene. Glede na dejavnost se po možnosti doda tudi kotiček ali prostor za sproščanje, spodbujanje kreative, sestanke itd. Stil se prilagodi dejavnosti, poslanstvu in viziji podjetja. 

 

V primeru dejavnosti kot so gostinstvo, trgovina, yoga studio itd. je namen prostora določen s samo dejavnostjo in primerno temu tudi stil. Slednji je prilagojen ciljni publiki, strankam oz. obiskovalcem poslovnega prostora.

DETAJLI

 

Po določitvi namena in stila prostora, se določajo materiali in barve, ki medsebojno delujejo harmonično (npr. ne pretiravamo z različnimi vzorci ali različnimi vrstami lesa, kombiniramo podobne odtenke, za manjše prostore uporabljamo svetlejše odtenke itd.).

 

Nenazadnje opremimo z majhnimi detajli, ki zaokrožijo prostor kot celoto.

;

K opremljanju prostora pristopim holistično

Uporabljam znanja:

 • Vastu (usklajenost narave, človeka in prostora).
 • De – cluttering (odstranjevanje nereda oziroma navlake v prostoru).
 • Energijsko čiščenja prostora (sol, zvok – šamanski boben in tibetanski zvonec, različna kadila in olja, kristali)
 • Funkcionalnost in pretočnost (energijska) v prostoru.

Dodatno pridobljene izkušnje: opremljanje doma, opremljanje poslovnega prostora, načrtovanje sejemskih prostorov, visual merchandising (urejanje izložb). 

|

Nekateri iščejo lepo okolje,

drugi naredijo svoje okolje lepo.

Inayat Khan

Za svetovanje glede urejanja prostora me lahko kontaktirate preko spodnjega obrazca ali na gsm 051/321-353. 

  Ime

  Priimek

  E-pošta (obvezno)

  Zadeva

  Vaše sporočilo