fbpx
V vedski astrologiji (Djotiš, Jyotish), se za izračun astrološkega znamenja (in vseh postavitev planetov v natalni karti) upošteva dejansko stanje na nebu (gledano iz zemlje in lokacije, kjer smo rojeni), v trenutku našega rojstva. Pomemben je torej naš Ascendent oziroma vzhajajoče znamenje, ki ga imenujemo sideralni zodiak.
 
Ascendent, ki se ga upošteva za osnovo (to si ti) je astrološko znamenje, ki v trenutku našega rojstva in na lokaciji, kjer smo rojeni, vzhaja na vzhodnem horizontu. Ravno zato ga poimenujemo vzhajajoče znamenje in to vzhajajoče znamenje je v Djotišu poizicionirano v Lagni oz. v 1. hiši (bhavi), kjer se nahajamo mi kot osebnost, ego, um, telesni izgled, trenutek itd. Tu je naš trenutek rojstva.
 
 
Ascendent se vsake 4 minute spremeni za eno stopinjo. Za spremembo celotnega znamenja je potrebnih 30 stopinj, kar v našem času nanese 2 uri. Verjetno si že preračunal/a, da se znotraj 24-ih ur zamenjajo tudi vsa znamenja (imamo 12 astroloških znamenj oz. rašijev).
 
 
V vedski astrologiji ne namenjamo toliko pozornosti interpretaciji rašijev (astrološki znaki), kot se jo namenja interpretaciji grah (planetov), saj “oni” rišejo karmično popotnico (pravimo, da so nas grahe “ugrabile”). Tudi ne uporabljamo izrazov, kot so “horoskop” ali da bi te opisali samo skozi aspekt Ascendenta, čeprav ta v osnovi opiše tvojo osnovno naravo (osebnost, um, ego, telesni izgled itd.).
 
 

Osnovna narava rašijev (astroloških znakov) je sledeča:

 
 
1. OVEN (MEŠ)
→ mladostna in ognjena energija
Ob pozitivnih vzgibih pogumni, močni, energični. Ob negativnih vzgibih prevelika impulzivnost, grobost in agresija.
 
 
2. BIK (VRIŠABH)
→ udobje in zanesljivost
Ob pozitivnih vzgibih potrpežljivi, praktični, zvesti, ljubeznivi in stabilni. Ob negativnih vzgibih trmasti, počasni, materialistično nagnjeni in posesivni.
 
 
3. DVOJČEK (MITHUN)
→ komunikativnost in raziskovanje
Ob pozitivnih vzgibih prilagodljivi, nežni, se hitro učijo, nagnjeni spremembam. On negativnih zgibih nervozni, nemirni in neusmerjeni (razpršeni).
 
 
4. RAK (KARK)
→ emocionalnost in zvestoba
Ob pozitivnih vzgibih domiselni, prepričljivi, vztrajni, skrbni in veliko razmišljajo. Ob negativnih vzgibih pesimistični, negotovi in strahopetni.
 
 
5. LEV (SIMH)
→ neodvisnost in plemenitost
Ob pozitivnih vzgibih kreativni, ambiciozni, odločni, strastni in močnega značaja. Ob negativnih vzgibih nagnjeni k nadziranju, arogantni, egoistični in neprilagodljivi.
 
 
6. DEVICA (KANJA)
→ praktičnost in natančnost
Ob pozitivnih vzgibih so metodični, zvesti, prijazni in analitični. Ob negativnih vplivih negotovi, preveč kritični in nezadovoljni.
 
 
7. TEHTNICA (TULA)
→ preračunljivost (tehtnost) in kooperativnost
Ob pozitivnih vzgibih so zelo kooperativni, diplomatski, uravnoteženi, zmerni in pogumni. Ob negativnih vzgibih neodločni, odvisni od drugih in se smislijo sami sebi.
 
 
8. ŠKORPIJON (VRIŠČIK)
→ strastni in skrivnostni
Ob pozitivnih vzgibih čustveni, z bogato domišljijo pogumni in dobri prijatelji. Ob negativnih vzgibih ljubosumni, samodestruktivni in agresivni.
 
 
9. STRELEC (DHANUR)
→ idealistični in zabavni
Ob pozitivnih vzgibih imajo občutek za pravico, radodarni, smisel za humor in so entuziastični. Ob negativnih vzgibih nestrpni in nagnjeni k družbenim odvisnostim.
 
 
10. KOZOROG (MAKAR)
→ odgovornost in praktičnost
Ob pozitivnih vzgibih disciplinirani, dobri upravitelji, ekonomični in vztrajni. Ob negativnih vzgibih sebični, vsevedi in neodpustljivi.
 
 
11. VODNAR (KUMBH)
→ univerzalnost in neodvisnost
Ob pozitivnih vzgibih zelo radi delajo za druge, humanitarno usmerjeni in progresivni. Ob negativnih vzgibih nimajo potrpljenja, preveč emocionalni in temperamentni.
 
 
12. RIBI (MEEN)
→ prilagodljivi in sočutni
Ob pozitivnih vzgibih intutivni, nežni, iskreni in prijateljski. Ob negativnih vplivih preveč “zaupajo”, uidejo (bežijo) realnosti in se zaprejo vase.
 
 
 
Daleč od tega, da si samo Ascendent ali “horoskop”, kar se je zelo prijelo v naši civilizaciji (in zelo skomercializiralo, zlorabilo ipd.). Je pa to nekakšna osnova, ko želiš opisati svojo osnovno naravo delovanja.
 
 
Objem,
Marijana

Za djotiš posvet me lahko kontaktiraš preko spodnjega obrazca. Objavam lahko slediš na FB straniInstagramu ali Youtube kanalu.

  Ime

  Priimek

  Datum rojstva (d,m,y)- obvezen vnos za izračun rojstne karte

  Ura rojstva - obvezen vnos za izračun rojstne karte

  Kraj rojstva - obvezen vnos za izračun rojstne karte

  E-pošta (obvezno)

  Zadeva

  Vaše sporočilo