fbpx

Obstaja mnogo pregovorov ali rekov, ki govorijo o dobrih delih, njihovemu pomenu in namenu. O tem, da se “dobro z dobrim vrača” in dejstvom, da ko človek pomaga človeku, se dobro počuti. Ta občutek, da si bil resnično »koristen« za nekaj globljega, ti dejansko da nekakšno življenjsko energijo, spoznanje in notranje zadovoljstvo.

 

DOBRO DELO KOT PREVENTIVA

Mnoge kulture, filozofije in vere govorijo o dobrih delih kot o nekakšni preventivi, ki nam pomaga rahljati karmične vozlje in ublažiti težje preizkušnje s katerimi se soočamo v življenju. Dobro delo krepi človeka, ki hkrati dviguje vibracijo dobremu. Več ko je dobrih del in dobrih misli v človeku samem in do sočloveka, večja je tudi kolektivna zavest dobrega.

 

V Djotišu (Jyotish), vedski astrologiji, so dobra dela za skupnost ena izmed najmočnejših preventiv za rahljanje naše karmične zahakljanosti. Z njmi pravzaprav ne moremo zgrešiti, saj dobra dela delujejo v smislu harmonizacije in nevtralizacije, medtem ko npr. barve, kristali in prehrana lahko delujo bolj v smislu krepitve (npr. če imamo kakšen planet v natalni karti bolj neugodno postavljen, lahko krepimo neugodno). Vedno pa je priporočljivo obleči barve, imeti kristale itd. svojega planeta.

 

Natalna karta nam pokaže kako kvalitetni (ugodni/neugodni, šibki/močni,…) so naši planeti (grahe). Če je npr. naš Mars neugoden, je priporočljivo narediti nekaj dobrega za ljudi, ki so povezani z marsovim načelom (npr. za gasilce). Če se nahajamo v Venerinem življenjskem obdobju in nam venerina energija predstavlja določene izzive v življenju, je priporočljivo postoriti kaj dobrega za umetnike. Če imamo Rahu-ja in Ketu-ja postavljena v 1. in 7. hiši (težka postavitev, ker smo vpleteni mi osebno), je dobro, da doniramo zavetiščem z živalmi.

 

Vseh 9 planetov (grah) povezujemo tudi z določenimi dnevi v tednu. V določenih jezikih so dnevi tudi poimenovani po planetih (npr. v angleščini ponedeljek “moonday – monday”, španščini petek “viernes – venus” itd.). V primeru, da dobro delo ali donacijo izvedemo na dan, ki pripada planetu (grahi) smo še toliko bolj v skladu s planetarnimi energijami in posledično se energetsko še več “oddela” oz. bolj zrahlja naša negativna karmična popotnica. Poleg tega je pomembno dodati, da je vsako delo vrednoteno toliko, kolikor smo dejansko vanj vložili energije (mimogrede opravljeno in z lahkoto ali nam je bilo že malce težko dati od sebe določen znesek, fizično pomoč ipd.).

 

***

PONEDELJEK – LUNA (CHANDRA)

Luna (Čandra) je povezana z materami. Je princip čustev, duševnega stanja, zaščite in intuicije. Za uravnovešanje lunine energije je dobro narediti kaj za matere samohranilke, zavetišča za ženske, za ženske v stiskah ipd.

 

TOREK – MARS (MANGAL)

Mars (Mangal) je povezan z ognjem, pogumom, akcijo in preobrazbo. Osebe, povezane z Marsom so gasilci, zdravniki, vojaki, policaji, zdravniki, športniki ipd. Ob torkih donacija ali pomoč gasilcem, športnikom, kuharjem itd. Podarjati predmete, kot rekviziti športni ipd.

 

SREDA – MERKUR (BUDH)

Merkurjev dan je sreda. Njegov pomen v prvi vrsti pripisujemo komunikaciji, organizaciji, posredovanju, učenju, lahkotnosti in povezovanju. Merkur je prav tako povezan z mladino. Donacija ali pomoč mladostnikom in ustanovam v katerih bivajo ali preživljajo čas mladi, je dobrodošla. Donacije za otroke, vrtce, knjižnice ipd.

 

ČETRTEK – JUPITER (GURU)

Jupiter je povezan z znanjem, izobraževanjem, šolskimi ustanovami, duhovnimi ustanovami ipd. Ob četrtkih širimo znanje. Pomoč in donacija izobraževalnim ustanovam, centrom in šolam. Podpremo učence, učitelje in ustanove duhovnega tipa. Doniramo knjige.

 

PETEK – VENERA (ŠUKRA)

Venera predstavlja lepoto, ljubezen, umetnost, ženstvenost in finance. Doniramo ali pomagamo ženskam in umetnikom. Podarimo kaj sladkega, svečko (odišavljeno), šopek rož, kozmetiko, umetnino, luksuzne stvari ipd.

 

SOBOTA – SATURN (ŠANI)

Saturn je povezan z ljudmi iz dna socialne lestvice (finančno), starejšimi in osebami s posebnimi potrebami. Saturnova energija je uslužna, skromna in potrpežljiva, povezana z mirom in tišino. Ob sobotah dobra dela za: reveže, starejše, invalide, osebe s posebnimi potrebami, zdravstvo ipd. Širiti znanje ali prakso: duhovnost, joga, meditacija, energijske vaje, tišina.

 

NEDELJA – SONCE (SURYA)

Sonce predstavlja našo dušo, osebnost, status, ego in telo. Povezana z njim so dobra dela za državne ustanove, sodelovanje v projektih in vladnih organizacijah, na splošno delo za skupnost, v dobro družbe. S soncem so povezane tudi vse verske ustanove, duhovni centri in organizacije duhovne narave.

 

RAHU IN KETU (SOBOTA in TOREK)

Rahu in Ketu poznamo kot senčna planeta, ki predstavljata našo preteklost in pretekla življenja na eni strani in sedanjost (vezano na prihodnost) na drugi. Prvi sili k transformaciji, drugi k osvoboditvi. Oba sta povezana z dobrimi deli in skrbjo, ki jo namenimo živalim. Rahu (sobota): psi, mačke, konji, živali na kmetiji ipd. Ketu (torek): eksotične živali, delfini, plazilci, nenavadne živali ipd.

Dobra dela za skupnost naj nam ne bi bila tuja. Naj bo to finančna pomoč ali konkretna z dejanjem in delom.

Če zmorete finančno – donirajte toliko, da se vam ne bo zdelo malo. Kar se tiče dejanj pa izhajajte iz sebe. Vprašajte se kaj lahko storite trenutno? Vas zanima katero področje, ki bi ga bolj raziskali? Podpirate določene projekte, razmišljanja, razvoj? Kje se vidite kot dodatna pomoč?

V prihodnosti pa enostavno bodite samo bolj pozorni, saj vam bo priložnost za dobro delo najverjetneje prišla nasproti.

Objem,
Marijana

 

P.s. Za osebna svetovanja (djotiš in intuitivne posvete) me lahko kontaktirate tudi preko spodnjega obrazca.

Objave lahko sledite na FB strani Merryfullife ali Instagramu.

    Ime

    Priimek

    E-pošta (obvezno)

    Zadeva

    Vaše sporočilo