fbpx

Ganeš (Ganesha) je eden izmed najbolj spoštovanih božanstev v hinduizmu. Upodobljen je s slonovo glavo in zaobljenim trebuščkom…zaradi česar ga je enostavno prepoznati.

Njegova prvinska naloga je odstranjati ovire in vse, kar nas omejuje pri napredku. Uničuje nečimrnost, sebičnost in ponos. Vzpodbuja k izobraževanju, pridobivanju in prenašanju znanja, odkriva pot modrosti in obilja.

Čeprav je Ganeš upodobljen kot hindujsko božanstvo, je potrebno razumeti, da je njegova upodobitev pravzaprav stanje zavesti v nas samih. Tako kot je djotiš svetloba, ki nam pomaga spregledati na naši življenjski poti in planeti (grahe) utelešenje energij, ki se nahajajo znotraj nas, je tudi Ganeš del naravnih ritmov, ki stremijo k ravnovesju.

Torej nič ni ločeno od nas, je del nas samih…in ravno zato je tudi Ganeš zaščitnik djotiša, saj nam daje možnost, da spremenimo, ustvarjamo in živimo v ravnovesju z našim umom, srcem in dušo.

Ganešova odgovornost je red, ki ga vzpostavlja skozi zakon karme. Sam naj bi slednjo tudi uvedel. Glavna načela, ki jih s svojo pojavo izraža Ganeš pa so:

 

1. Velika glava

Ponazarja razmišljanje izven okvirjev. V slednje smo prevečkrat ujeti zaradi družbenih vzorcev, ki smo jih navlekli nase. A razmišljanje izven okvirjen ni rezervirano samo za kreativce…je del vsakega izmed nas in k takšnemu razmišljanju naj bi tudi stremeli.

 

2. Velike oči

Velikokrat verjamemo vsemu, kar vidimo na prvi pogled. Velike Ganešove oči ponazarjajo, da vidimo tudi onkraj očitnega (na prvi pogled), saj “očitno”, morda ni tisto, kar potrebujemo videti.

 

3. Velika ušesa

Ponazarjajo, da več poslušamo in manj govorimo. Ko poslušamo, pa je seveda potrebno tudi slišati…torej poslušati s pozornostjo.

 

4. Majhna usta

Komunikacija nam je dana, da se lahko sporazumevamo. A vse prevečkrat, govorimo preveč. Ganešova majhna usta ponazarjajo, da zmanjšamo govoričenje.

 

5. Zlomljen okelj in celi okelj

Zlomljen okelj ponazarja, da je žrtvovanje potrebno na poti modrosti. Ganeš je okelj izgubil, ko je ščitil svojega očeta Šivo. Drugi, celi okelj pa ponazarja, da zadržimo tisto, kar nam služi v dobro in zavržemo tisto, kar nam ne služi oz. nam ni potrebno v življenju.

 

6. Rilec

Efektivnost in prilagodljivost.

 

7. Laddu (izredno sladka indijska sladica)

Ganeš v svoji levi roki drži sladico. Sam naj bi tudi imel zelo rad sladkarije, kar se mu ob raznih praznikih, pujah (molitvah),…tudi pristavi.

Sladica ponazarja nagrado za trdo delo. Sami sebe naj bi ob vsakem napornejšem delu tudi nagradili :). Sami pa se vprašajte kolikokrat to naredite.

 

8. Prasad (hrana, namenjena božanstvu)

Skleda, polna hrane ponazarja darovanje in deljenje. Tako kot v djotišu obstajajo preventivne tehnike (upaje) za harmoniziranje energij, pri ganešu to opazimo z upodobljeno skledo, polno sadja.
Ganeš nas uči, da se znamo obdariti in tudi deliti z drugimi.

 

9. Sekira

V desni roki Ganeš drži sekiro, ki ponazarja sekanje (prekinitev) navezanosti

 

10. Velik trebuh

V miru…naj bi presnavljali vse dobro in slabo v življenju.

 

11. Miška

Prevozno sredstvo Ganeša je miška. Verjamem, da si je to težko predstavljati 🙂 . Miška predstavlja našo željo in možnost, da smuknemo v vsako špranjo in kotiček lastnega uma.

 

12. Blagoslov

Zaščita in pomoč na duhovni poti, kot tudi novim spoznanjem.

 

P.s. Ne pozabite…vsa načela stremijo k ravnovesju in so del naravnih ritmov. Več o djotišu si lahko preberete na https://merryfullife.si/djotis/.

 

S srcem,
Marijana

 

 

Za djotiš svetovanje me lahko kontaktirate tudi preko spodnjega obrazca. Za izračun znamenja ali nastopa sade sati obdobja v vaši karti, ne potrebujete svetovanja (v obrazcu, pod zadevo sporočila navedite, da želite le izračun).

 

Sledite mi lahko na FB strani, Instagramu ali Youtube kanalu. Vesela bom vašega všečka ali naročnine na kanal. 🙂 

  Ime

  Priimek

  Datum rojstva (d,m,y)- obvezen vnos za izračun rojstne karte

  Ura rojstva - obvezen vnos za izračun rojstne karte

  Kraj rojstva - obvezen vnos za izračun rojstne karte

  E-pošta (obvezno)

  Zadeva

  Vaše sporočilo