fbpx

V vedski astrologiji, djotišu/jyotish-u poznamo devet planetov oz. grah (imenujemo v djotišu): luna, sonce, merkur, mars, saturn, jupiter, venera, rahu in ketu. Vse grahe so pravzaprav nekakšna osnova za interpretacijo posameznikove karmične popotnice. Karmična os, ki jo ustvarjata Rahu in Ketu, je prav tako pozicionirana nekje v naši karti. 

 

Vsaka graha (planet) nosi s seboj določena načela, značilnosti in energijo, ki se aktivira v nas samih, vezano na področja in obdobja našega življenja. Kakšne kvalitete je določena graha in s katerimi področji našega življenja je močneje povezana, pa je seveda odvisno od naše karte.

Rahu in Ketu, ki ustvarjata karmično os, sta »senčna planeta«, ki ustvarjata mrke

Karmična os, ki jo ustvarjata Rahu in Ketu nastane tam, kjer se stikata tirnici sonca in lune. Rahu je tako severni lunin vozel, Ketu pa južni lunin vozel. Ravno zato ju ne imenujemo planeta, kot ostalih sedem, temveč »senčna planeta«. Rahu senči luno (v djotišu jo imenujemo čandra), Ketu senči sonce (v djotišu ga imenujemo surya).

 

Zakaj je ravno ta os tako pomembna?

Čeprav Rahu in Ketu nista »običajna planeta«, kot ostalih sedem, je njun pomen v posameznikovi karti izredno velik. Nakazujeta na fokus in večjo intenzivnost posameznika na področjih, kjer stojita v karti.

V djotišu imamo 12 hiš in v dveh izmed njih stojita Rahu in Ketu. Vedno sta si nasproti. Torej, če v 4. hiši stoji Rahu, bo v 10. hiši stal Ketu. Ravno na področjih, ki so povezana s tema hišama, bomo bolj aktivni.

 

Kaj nam razkrivata Rahu in Ketu?

Globlji pomen, spoznanje ali resnico, ki jo potrebujemo. Načela, ki ju spremljajo, niso najbolj enostavna, saj ne poznata bližnjic. 

Rahu nam v karti prikaže področje…

 • velikih aktivnosti,
 • nenasitnosti,
 • obsedenosti,
 • materialnih želja,
 • izkrivljenih resnic,
 • strahov in nemira.

Rahu je povezan s sedanjostjo…in lekcijami, ki jih želimo izkusiti na fizični ravni, z delovanjem tukaj in sedaj.

Ketu nam v karti kaže na področje…

 • ki nas odbija,
 • kjer čutimo nekakšno praznino,
 • kjer se ne želimo truditi, razvijati (za razliko od Rahu-ja),
 • dvomov in kritičnega pristopa,
 • kjer reagiramo bolj emocionalno in instinktivno.

Ketu je povezan s preteklostjo oz. našo preteklo karmo. Področje njegovega delovanja v naši karti nam prikazuje »kje nismo pripravljeni odvreči prtljago pretekle karme«.

Karmično os, ki jo ustvarjata Rahu in Ketu, djotiš svetovalcu prikaže, kje se želite največ aktivirati danes in kje niste pripravljeni zlahka »pomakniti se naprej«.

P.S. ko razumemo kje imamo odvečne skrbi in kje bi bilo dobro, da se bolj sprostimo in spustimo, kar nam ne služi, nam je vsekakor lažje pri nadaljevanju naše življenjske poti.

Z ljubeznijo,
Marijana

P.s. Za osebno svetovanje djotiš me lahko kontaktirate tudi preko spodnjega obrazca.

Objavam lahko sledite na FB straniInstagramu ali Youtube kanalu.

  Ime

  Priimek

  Datum rojstva (d,m,y)- obvezen vnos za izračun rojstne karte

  Ura rojstva - obvezen vnos za izračun rojstne karte

  Kraj rojstva - obvezen vnos za izračun rojstne karte

  E-pošta (obvezno)

  Zadeva

  Vaše sporočilo