fbpx

Za vsako akcijo naj bi obstajala posledica in “kar boš sejal, to boš žel”, pravijo. Vendar hinduisti in budisti ne govorijo zgolj o vzroku in posledici...govorijo o razvoju in rasti. Torej o poti, ki se ustvarja skozi naša dejanja.

 

Karma kot aktivnost, vzrok in posledica

Tibetanci jo opisujejo kot las.rqju.abras, kar dejansko pomeni aktivnost-seme-rezultat. Dejavniki, ki vplivajo na naš rezultat pa so naše misli, naša dejanja in besede. A ne samo aktivnost, naša namera ob aktivnosti je še bolj pomembna. Slednja naj bi ustvarjala razvoj nadaljnjih dogodkov.

 

Karma in vzpostavljanje ravnovesja

Karma sama po sebi nima slabega namena in ne kaznuje, saj to ni nekaj, kar bi na nas vplivalo od zunaj in razsojalo na vsakem koraku. Karma ni sodba ampak naravno vzpostavljanje ravnovesja. Od nas samih je odvisno kakšno karmo ustvarjamo trenutno in kakšna nas bo spremljala v prihodnosti. In če nas zanese v eno smer, je zagotovo, da bomo imeli tudi priložnost spoznati ta vidik življenja. Vse z namenom učenja in vzpostavljanja ravnovesja.

 

Karmo ni možno ustaviti. Lahko pa jo preobrazimo.

Karma je del našega življenja. Ustvarja se skozi naše misli, čustva, dejanja. Ni jo možno ustaviti, lahko pa jo spremenimo in preobrazimo. Medtem ko naše misli in čustva vplivajo na naš notranji svet, se naša komunikacija in fizična dejanja izražajo skozi zunanji svet. In ko spremenimo naše namere, ozavestimo določena dejanja, spreminjamo tudi karmo. In vedno lahko spremenimo tok dogajanja, saj znotraj karme vedno obstaja svobodna volja. Ta svobodna volja se kaže skozi drugačen odnos do nečesa, našo reakcijo oziroma odziv na dogajanje okrog nas in v nas. Sami izberemo kako se bomo odzvali in tako spremenimo tok dogajanj.

 

Karma skozi djotiš

Celotna djotiš karta je pravzaprav karmična popotnica. Nekaj naj bi prinesli iz prejšnjih življenj, nekaj pa ustvarjamo danes. Je odnos, ki ga gojimo do sebe in do drugih.

Razvidno je, kaj smo si na nek način izbrali, da prečistimo, razvijemo ali se učimo. Bistveno pri tem je ponovno vzpostavljanje naravnega ravnovesja. Ali se bomo učili s pomočjo težav ali pa bomo pomagali drugim, ki imajo težave? Tudi v karmi obstaja možnost izbire in nasprotij. Znotraj nasprotij pa različne izkušnje.

Ne govorimo o usodi, temveč o spletu okoliščin, do katerih je prišlo zaradi različnih dejanj in namer v ozadju dejanj. In nič ni zapečatno, saj z drugačno aktivnostjo vsakič vplivamo na tok dogajanj. Naša svobodna volja se izraža skozi sprejemanje drugačnih odločitev in odzivov na dano situacijo.

In čeprav iz karme težko ubežimo, lahko izberemo na kakšen način jo bomo doživljali. S pomočjo djotiša se tako lahko osredotočamo na pozitivnejše plati, na tiste, ki vodijo do samorazvoja in boljšega psihofizičnega stanja. Pomaga nam pri razvijanju osebnih potencialov v karieri, na zdravstvenem področju, partnerskih odnosih, odnosu, ki ga gojimo do sebe in drugih pomembnih poročjih našega življenja.

 

Vedski rišiji pravijo…

Da se iz karme »izvlečemo« s pomočjo ravnodušnosti. Če je naš um umirjen ob določenih dejavnostih, se tudi nova karma ne ustvarja. Absolutna oblika ravnodušnosti naj bi se ustvarjala s pomočjo globoke meditacije, saj ustvarja tišino v naši glavi in posledično nezmožnost ustvarjanja novih misli in občutkov, ki ustvarjajo novo karmo. Relativna ravnodušnost pa naj bi se zgodila s pomočjo filozofije in astrologije, ko posameznik lahko razume in ozavesti dogajanja v svojem življenju na intelektualni ravni. S tem naj bi se prav tako karmično odvozlali.

P.s. Ne glede na spremljajoča se dogajanja v našem življenju nas karma uči, da je vse povezano. Torej ne gre za kaznovanje ali povračilo…kot tudi ne za dobro se z dobrim vrača. Gre za vzpostavljanje ravnovesja. In ko razumemo to, razumemo naravno gibanje in konec koncev razumemo tudi sebe.

In kot pravi Mooji: »Karma ne obstaja globoko v nas, obstaja za naš ego. Je predstava o nas samih. Je kot nekakšna ideja in prisotnost v naših mislih. Karma se konstatno spreminja za razliko od zavedanja o »svojem bistvu«, ki se ne.«

Z ljubeznijo,
Marijana

P.s. Za osebna svetovanja (djotišosebni coachingi in vastu) me lahko kontaktirate tudi preko spodnjega obrazca.

Objave lahko sledite na FB strani Merryfullife ali Instagramu.

  Ime

  Priimek

  Datum rojstva (d,m,y)- obvezen vnos za izračun rojstne karte

  Ura rojstva - obvezen vnos za izračun rojstne karte

  Kraj rojstva - obvezen vnos za izračun rojstne karte

  E-pošta (obvezno)

  Zadeva

  Vaše sporočilo