fbpx

Astrologija. Skoraj, da ni osebe, ki vam ne bi znala povedati, kaj je po horoskopu. In takoj, ko slišimo kaj ta oseba je, si ustvarimo sliko, kakšna naj bi ta oseba bila. Težko bi tudi zanikali, da v popolnosti ne verjamemo horoskopom. Tudi, če ne verjamemo, se kdaj zalotimo, da preberemo kakšen dnevni, mesečni ali letni horoskop…in z zanimanjem prisluhnemo osebi, ki se spozna na značilnosti posameznega zodiaka.

 

Astrologija je za mnoge psevdoznanost in sama nisem specialistka za zahodno astrologijo. Pri preučevanju djotiša in prebiranju mnogih gradiv, vezano na astrologijo, sem zasledila nekatere razlike med zahodno in vedsko astrologijo.

1. Določitev zodiaka (astronomske razlike)

V djotišu se za izračun rojstne karte upošteva sideralni zodiak, ki odraža dejansko stanje na nebu. Pri zahodni astrologiji pa tropski zodiak, ki ga poimenujemo tudi dogovorni zodiak. Dejanska razlika med njima je 23 stopinj za znamenje ascedenta oziroma 23 sončevih dni. Pri djotišu se za izračun rojstne karte tako vzame ascedent, zahodna astrologija pa svojo pozornost nameni soncu in prvemu pomladnemu dnevu. Gledano iz zemlje, v odnosu na zvezdno ozadje in zaradi zemljinega počasnega gibanja (precesija), sonce ni vsako leto, na prvi pomladni dan, na istem mestu. Zahodna astrologija, ki je nastala pred približno 2.000 leti (285 pr.n. št.), je za svojo osnovo vzela takratno postavitev. Slednja je sicer bila takšna, da sta se oba zodiaka (oven po zahodni in vedski astrologiji) prekrivala in sonce je resnično bilo v začetku pomladi na začetku ozvezdja ovna. Vendar počasi, skozi desetletja leta, se je zaradi precesije spremenil tudi položaj sonca. Danes je tako sonce na prvi pomladni dan pravzaprav na začetnih stopinjah rib in ne ovna. To pomeni, da je bilo sonce pri meni, ki sem rojena 24.4., v trenutku mojega rojstva v ozvezdju ovna in ne bika.

2. Djotiš ni samo astrologija

Če srečate nekoga, ki preučuje djotiš, se skoraj verjetno ne bo pohvalil, da je astrolog. Djotiš v osnovi pomeni svetloba, ki naj bi nas poučila o naši življenjski poti. Znaki na nebu (planeti) nam samo kažejo, kar se v nas odvija. Mikrokozmos je namreč enak makrokozmosu.

3. Planeti

Vedski modreci, ki so preučevali gibanje planetov, naravne ritme in z njimi življenje ljudi na zemlji, so zapisali, da vse kar obstaja, lahko zapišemo z 9-imi naravnimi principi. Tako djotiš pozna 9 planetov (grah), kar smo pravzaprav mi, utelešenje njihovih energij. Poleg sedmih glavnih planetov (Sonce, Luna, Mars, Merkur, Jupiter, Venera in Saturn), se za razliko od zahodne astrologije pri djotišu preučuje tudi senčna planeta Rahu (zmajeva glava) in Ketu (zmajev rep). Slednja v vedski astrologiji igrata pomembno karmično vlogo.

Pri zahodni astrologiji ne poznajo Rahuja in Ketuja, a so sedmim osnovnim planetom planetom pozneje, ob odkritju, dodali še Uran, Pluton in Neptun. Nekateri pravijo, da so pred kratkim dodali še dodaten planet Chiron in celo nekatere druge manjše planete. Vsekakor je za opazovanje vplivov posameznih planetov potrebno več stoletij.

4. Pozicija sonca in lune

V zahodni astrologiji se posebna pozornost namenja soncu in njegovem položaju glede na znamenje (sonce je cel mesec v določenem znamenju). Vedska astrologija daje posebno pozornost luni, ki je v posameznem znamenju le dve uri.

5. Ena natalna karta napram 16 –im

Zahodna astrologija se osredotoča na interpretacijo ene rojstne karte. Pri djotishu je sicer prav tako najbolj pomembna rojstna karta, a za globlji vpogled, se uporablja še dodatnih 16 kart (Vargas).

 6. Nakšatre

Vedska astrologija v svoji interpretaciji dodatno pogleda Nakšatre (ozvezdja). Poznamo 27 Nakšater (luninih hiš). Skozi nakšatre se pogleda subtilni nivo posameznika, ki ni viden toliko navzven, a obstaja znotraj njega.

 7. Življenjska obdobja (daše)

Pri djotišu so izrednega pomena življenjska obdobja (daše), ki jih v zahodni astrologiji ne poznajo. Skozi življenjska obdobja tako dobimo vpogled v aktivacijo določenih energij in aktivnosti posameznika. Nekateri pravijo, da se za bolj natačno opredelitev aktivacij določenih dogajanj, zahodni astrologi poslužijo djotiš sistema.

8. Yoge

Povezave med planeti, ki jih v djotišu imenujemo yoge, so prav tako zelo pomembne za pridobitev poglobljenega vpogleda v posameznikovo karmo. Obstaja tisoče yog, najbolj pomembnih je nekaj sto. V Indiji obstajajo šole, kjer se učijo le Yoge. Na podlagi slednjih je možen izredno natančen vpogled v posameznikovo natalno karto.

Zahodna astrologija ne pozna Yog.

9. Preventivne tehnike (upaje)

Vedska astrologija nas uči, da nič ni 100 % in da se na vse lahko vpliva. Torej spremembe, ki so temelj djotiša, lahko vplivajo na prihodnji razplet ali zaplet dogodkov. Ravno zato v djotišu poznamo preventivne tehnike (upaje), s pomočjo katerih lažje harmoniziramo, prečistimo in spremenimo tok dogajanj.

To je le nekaj razlik, a mislim, da so že zgoraj navedene dovolj, da si ustvarite sliko. Osnovno djotiš svetovanje, ki pri meni traja 1,5 ure do dve uri, povzema zgoraj navedene točke. Za lažje razumevanje pa vam seveda ne govorim o dašah in upajah…ampak življenjskih obdobjih in preventivnih tehnikah. 🙂

Osnovo o djotišu si lahko preberete na https://merryfullife.si/djotis/.

Namaste,
Marijana

P.s. Za osebno djotiš svetovanje me lahko kontaktirate tudi preko spodnjega obrazca. Objavam lahko sledite na FB straniInstagramu ali Youtube kanalu.

  Ime

  Priimek

  Datum rojstva (d,m,y)- obvezen vnos za izračun rojstne karte

  Ura rojstva - obvezen vnos za izračun rojstne karte

  Kraj rojstva - obvezen vnos za izračun rojstne karte

  E-pošta (obvezno)

  Zadeva

  Vaše sporočilo