fbpx
Vsi planeti/grahe na nebu so odraz našega notranjega stanja in obratno. Trenutek rojstva, ki nam ga s postavitvijo planetov kaže naša natalna karta je naše izhodišče, na podlagi katerega se izriše naša karmična popotnica. Natalna karta tako kaže naš energijski ustroj v trenutku rojstva, na podlagi katerega se nato razvijamo tokom življenja. Vsak planet/graha so načela in principi v nas samih. Vsaka graha nosi svoja sporočila, ki se nato z določeno postavitvijo v natalni karti povežejo tudi z določenimi področji našega življenja.
 
Obstaja več načinov branja karte in eden izmed njih je branje preko odnosov, ki ga kreirajo planeti/grahe med seboj – imenujemo jih PLANETARNE JOGE (beseda joga izvira iz sanskrtske besede »yuj« in pomeni združiti, sami jogi pa daje pomen enosti in združenja). To povezanost lahko razumemo kot harmonično delovanje vseh ravni človeka, saj deluje tako na fizično telo, kot tudi čustva, miselno naravnanost in duhovno zavest.
 
 
 
Planetarne joge močno zaznamujejo človekovo popotnico. Lahko so pomemben člen, žarišče, izvor, ovira, priložnost, blagoslov, podpora itd.
Obstaja več sto jog in ena med njimi je bolj težje narave, ki jo imenujemo Kala Sarpa joga – nastane takrat, ko imamo v natalni karti vseh 7 planetov/grah postavljene na eni strani med senčnima planetoma, imenovana Rahu in Ketu (Rahu in Ketu stojita v karti nasproti – npr. če je eden v 1. hiši, je drugi potem v 7. hiši). Temu rečemo, da je oseba močno ujeta v principe senčnih planetov.
 
 
 
Kala Sarpa joga neugodno vpliva na človeka in težave so največkrat povezane s področji, kjer Rahu in Ketu stojita v karti (npr. če stojita v 2. in 8. hiši so potencirani bankroti, tragedije, težave z ustvarjanjem premoženja, toliko bolj je pomembno upreti se zlorabi komunikacije, sprejeti primarno družino in svet takšnega, kot je, sprejeti, da nam svet nič ne dolguje ipd.). Prav tako je dotična joga lahko povezana z dodatnimi duhovnimi močmi, vendar so ti lahko bolj »temačne narave«. Oseba s to jogo rabi biti bolj previdna. Kala Sarpa namreč kaže na še večjo karmično zahakljanost, zavezanost ali zapletenost in občutno zmanjša svobodno voljo.
 
 
 
Prav tako obstaja razlika v tem kdo potiska planete/grahe, Rahu ali Ketu. Če Rahu potiska je težja, saj je nujno, da se oseba pomiri (v sebi) z vsakodnevnimi stvarmi v življenju, ljudmi in situacijami, ki ji niso najbolj ljube oz. se ne počuti dobro v njih. Rahu je izjemno mentalen in brezkompromisen, fokusiran na življenje tukaj in sedaj. Če Ketu potiska Grahe je nekoliko lažja. Vseeno pa se lahko kaže nezadovoljstvo z doseženim in vlek želja k tistemu, česar nimamo. Ketu je že tako preteklost in pretekla čustvena prtljaga, ki ustvarja občutek praznine, kjer se nahaja.
 
 
 
Trenutno imamo na nebu Kala Sarpa jogo vse do 23.4. (aktivna je od 15.12.2021). Vse do danes je seveda Luna/Chandra tista, ki je večkrat ušla prijemu, saj je najhitrejši planet od vseh in za posamezni astrološki znak potrebuje malo več kot dva dneva. Ko gledamo kolektivno (stanje na nebu/tranziti) je potrebno vedeti, da se velikokrat zgodi ta pojav in da je pomembno pogledati tudi ostale postavitve plenatov. Venera (Shukra) in Mars (Mangal) namreč med drugim ustvarjata s podobnimi stopinjami v istem astrološkem znaku izjemno strastno kombinacijo vse do 14.3., medtem ko Rahu in Ketu zapustita astrološka znaka (v katerih se sicer počutita dobro in imata zelo visoko dostojanstvo) bika/vrišabh in škorpijona/vriščik na dan 17.3. in preideta v ovna in tehtnico.
 
 
 
Rahu se vse od 19.9.2021 nahaja v luninem ozvezdju Krittika, ki jo predstavlja simbol ostrega rezila – lahko nasilje, vojne, pogumna dela in sposobnost prerezati. “Orožje” je pripomoček, ki uklanja nepotrebno in pomaga pri obnovitvi celote. Ketu se vse od 14.2.2022 nahaja v luninem ozvezdju Vishakha, ki spodbuja dosego ciljev, a je ta cilj preveč sebične narave in se odvije kot fiksacija. Doseg cilja je tako pomemben, da se za dosego slednjih poslužujemo tudi nečastnih aktivnosti (preko “trupel”). Na duhovnem nivoju predstavlja obdobje nemira in nezadovoljstva, ki je predhodno vsaki preobrazbi. Pozitivno usmerjena lahko prinese razvoj notranje discipline in izogibanje nizkim strastem.
Rahu ostaja v Krittiki vse do 12.7., nato preide v Bharani (maternica). Ketu ostaja v Vishakhi vse do 24.9., nato preide v Swati (mlada rastlina).
 
 
 
Lekcija Rahu-ja in Ketu-ja je predvsem povzdigniti človeka do statusa, ki mu pripada. Sta brezkompromisna in strastna v svoji želji, da mu odkrijeta resnico. Pot do tja je velikokrat polna nemira, saj je njuna naloga, da najprej vznemirita obstoječe stanje z vzpostavitvijo novega.
 
 
 
Da bi nahranili princip teh dveh grah (rahljamo karmično zavezanost) je dobro, da postorimo kaj dobrega za živali, saj ju tudi predstavljata (Rahu nam bolj domače – psi, mačke ipd., medtem ko Ketu plazilce, tropske živali ipd.).
 
 
Objem,
Marijana

Stik z mano lahko vzpostaviš tudi preko spletnega obrazca.

Objavam lahko slediš na FB straniInstagramu ali Youtube kanalu.

    Ime

    Priimek

    E-pošta (obvezno)

    Zadeva

    Vaše sporočilo