fbpx

 Tam, kjer imamo dom, je doma tudi naša energija. In pomembno je, kako ta energija teče. 

Vsak ima svoj odnos do doma. Bistveno pa je, da se v njem dobro počutimo. Nekateri imajo doma kaos in se v njem znajdejo. Če bi jim pospravili dom, se najverjetneje ne bi znašli. Potem so tu drugi, ki ne morejo mimo tega, da ne bi imela vsaka stvar svoje mesto. Vse je sterilno in popredalčkano.

To ni članek, ki bi razlikoval med osebami, ki imajo pospravljeno ali razmetano, osebami, ki naj bi bili morda bolj kreativni v kaosu in osebami, ki so obsedeni s čistočo.

Namen mojega pisanja je v razumevanju energij, ki jih prav tako mi kot človek, prinesemo s seboj in tečejo znotraj našega doma. In bolj ko je dom »nabit« z raznimi stvarmi, umazanijo itd., bolj energija zastaja.

Čist dom = boljše psihofizično stanje človeka

V večih znanstevnih raziskavah, ki jih najdete na internetu, je dokazano, da se pospravljen dom odraža skozi boljše fizično in psihično počutje posameznika. In še preden želimo očistiti sebe na globljih nivojih, je pomembno, da se stvari najprej lotimo na materialnem nivoju.

Čiščenje s prisotnostjo (mindfullness)

Budisti nam svojo prakso čiščenja predstavijo zelo nazorno. V mnogih zen templjih posvetijo na dnevni bazi 20 minut čiščenju, ki ga imenujejo soji. Čiščenje samo je za njih meditativen proces. V tem času ni pomembno ali boš dosegel cilj in bo posoda v celoti pomita. Pomembna je prisotnost v opravljanju dela in ne sam cilj, saj se v nas samih odvijajo drugačni procesi s pozornostjo v danem trenutku kot pa z usmerjenostjo k samemu cilju. Čiščenje naj bi bilo tako pomembno kot prehranjevanje v počasnem ritmu…s pozornostjo in hvaležnostjo…in ne mimogrede na hitro, ker pač moramo nekaj pojesti.

Pomladno čiščenje izhaja iz starodavnih kultur

Poznan nam je izraz pomladnega čiščenja. Predvsem tisti, ki živimo v 4-ih letnih časih se poistovetimo s čiščenjem tistega, kar ne potrebujemo več in na takšen način ustvarimo protor za »novo«. Prehod iz tistega, kar je na nek način umrlo (zima) in preobrazba v tisto, kar nastaja (pomlad).

Že zelo stare kulture so se poistovetile s pomladnim čiščenjem. Perzijci so v svoje novo leto, ki se začne na prvi pomladni dan, vstopili s temeljito očiščenim domom. Kitajci s čiščenjem verjamejo, da se na takšen način »očistijo« vsega slabega, kar se je zgodilo v preteklem letu in se odprejo novim, pozitivnim izkušnjam, sreči in obilju.

V antični dobi so se ljudje s čiščenjem povezali predvsem iz biološkega vidika. V zimskem času so bili namreč prav tako veliko manj izpostavljeni soncu, kar vodi do povečanega proizvajanja melatonina…in občutka zaspanosti. V pomladnem času stopnja melatonina pada, povečuje pa se raven naše energije…v okolici s toplejšimi temperaturami pa prav tako povečano število bakterij. Spomladansko čiščenje so enačili z zmanjševanjem stopnje kakršnekoli okuženosti.

Odpravljanje navlake v našem domu pomaga pri pretoku energij

Polne omare, polne police, cel kup pohištva, nabito stanovanje s stvarmi, ki jih ne uporabljamo zaustavlja energijo. Lahko bi celo rekli, da je tam na nek način »mrtva energija«.

»Manj je več,« se glasi znani rek…in še kako je resničen. Kar ne uporabljamo je za stran, saj ne služi ničemur in nas samo obremenjuje tako na psihični kot na fizični ravni. Človek za dobro počutje potrebuje dom, da se znotraj njega lahkotno giblje. Če je preveč stvari na očeh…se fokus usmerja na te stvari in nas lahko podzavestno duši.  

Kozmetika (velja predvsem za ženske), oblačila ipd., ki polnijo vse omare, a je ¾ ne uporabljate je postalo skladišče in ne funkcionalna uporabna stvar. Če ne uporabljate, jo podarite ali zavrzite. Odprite prostor pretoku energije, saj nasprotno ustvarjate preveč zastajanja, navezanosti na stvari, ki jih ne potrebujete…in naposled imate veliko več za pospravljati v svojem domu, če imate preveč stvari. Komu se pa da brisati prah s polic in desetih stvari na njej.

Sam kapitalizem in predhodno pomanjkanje nas je pahnilo v posedovanje stvari, ki jih pravzaprav ne potrebujemo. Vprašajte se koliko stvari ste kupili impulzivno in jih potem niste koristili. Sedaj jih najverjetneje hranite, ker je popolnoma novo. In ko bo minilo nekaj let boste zavrgli…ker potem bo že staro. A v vsem tem vmesnem času bo to le navlaka v vašem stanovanju, ki vas bo na to opominjala. Na vašo podzavest to vpliva negativno. Zapolnjujete si možgane z navlako.

Čiščenje oz. pospravljenje nam pove veliko o nas samih.

Že sprotno čiščenje je odraz našega mentalnega stanja:
 1. Koliko nesnage potrebujemo, da zaposli naš mentalni in čustveni nivo?
 2. Koliko smo pripravljeni pospraviti v življenju za sabo preteklost in se premakniti naprej.
 3. V kakšni meri nam določene stvari, ki jih ne potrebujemo več, ovirajo naše življenje v sedanjosti.
 4. Koliko stvari se nam je nakopičilo, ki smo jih dobili podarjene, a nimamo prostora za njih…še hujše je, če hranimo nekaj, kar nam sploh ni všeč, a smo dobili kot darilo in ne želimo dati proč.
 5. Kako močno smo vezani na določene materialne stvari, ki jih kopičimo samo zato, ker so nam prodali, da jih potrebujemo, a jih ne uporabljamo. Nujno se je vprašati kdo pravzaprav smo mi sami, saj posledično lahko živimo in potrebujemo tisto, kar potrebuje pravzaprav nekdo drug.

Torej navezanost na nekaj, kar nam ne služi, je obremenjujoče…in tega ni nujno, da se sploh zavedamo. Preveč stvari v stanovanju nam bolj služi kot smetišče in ne kot prostor, kjer energija lahko teče. Razmetano stanovanje je lahko odraz razmetanosti naše mentalne in čustvene ravni. In tako kot svetloba ne more priti skozi umazana okna tako naš notranji bit ne more prodreti na površje. Ker smo ga enostavno zapacali z vsem, kar ne potrebujemo na zunanjem nivoju.

Ko se na materialnem nivoju začnemo osvobajati vsega, kar ne potrebujemo…lahko počasi pridemo tudi v stik s sabo…čiščenjem svoje »notranjosti«. Korak za korakom…in počasi. Z ljubeznijo do sebe in vsega, kar smo doživeli. Ko se odločimo, da nečesa ne potrebujemo več v življenju, ker nas ne motivira k napredku ampak nas drži v preteklosti, se počutimo osvobajujoče. Zadihamo.

Imejte v mislih, da ne morete imeti vsega…saj kam bi pa dali vse. 🙂 Če pa že želite imeti »vse«, pa žal ne gre naenkrat.

Skozi življenje razporejajte s svojo energijo uravnovešeno, saj tudi »material« nosi svojo energijo…takšno kot mu jo daste vi sami…postano, zapacano ali živo.

Z ljubeznijo,
Marijana

P.S. Za pomoč pri preobrazbi vašega doma me lahko kontaktirate preko spodnjega obrazca. 

  Ime

  Priimek

  E-pošta (obvezno)

  Zadeva

  Vaše sporočilo