fbpx

Nič ni večno. Vse enkrat mine. Vse, kar je živo, se enkrat rodi in enkrat umre.

Praznik Dan spomina na mrtve naj bi nas spomnil na minljivost. Na minljivost stvari, dogodkov, naših misli in čustev, naše okolice in nas samih.

Na ta dan naj bi vsaj malo ozavestili kako minljivi smo kot človek. Da ni tako pomembno, kaj je bilo včeraj in da ne vemo, kaj bo jutri. Da vse kar imamo je sedaj, ta trenutek.

 

Minljivost ali annica (tudi anitya)

Budizem nas uči o spremenljivosti vsega, da je “biti” vedno povezano s postati in neobstoju večnosti.

Minljivost je ena izmed treh znamenj ali doktrin obstoja v budizmu. Druga je dukkha (nezadovoljstvo, trpljenje) in tretja annata (ne-jaz). Za budiste imajo tako vse stvari v vesolju te tri značilnosti.

Za budizem so vsi fizični in duševni dogodki povezni z biti in razpasti se. Človeško življenje ta proces občuti skozi staranje, ponavljajočega se cikla rojstva in smrti, imenovano Samsara. Slednje velja za vsa bitja in njihovo okolico.

In tudi Buda je učil, da nas pojmovanje fizičnega ali duševnega predmeta kot stalnega, pripelje do razočaranja ali trpljenja…posledično zaradi navezanosti do pojmovanega. Razumevanje annice in annate pa sta koraka duhovnega napredka do razsvetljenja.

 

Minljivosti na splošno namenjamo premalo časa.

Če bi ji namenili več časa, se na splošno ne bi obremenjevali toliko. Slednje predvsem drži za zahodni svet, za razviti svet, ki še vedno neumorno stremi h gospodarski rasti, številkam na bančnem računu, razvoju kariere in lastninjenju materialnih dobrin. Ne živimo v danes, saj nas skrbi prihodnost…in živimo, kot da bomo večno tukaj.

Tisti (večina svetovnega prebivalstva), ki se soočajo zgolj s preživetjem, živijo bolj v sedanjem trenutku. Najverjetneje se tudi bolj zavedajo minljivosti vsega. Nas pa skrbi…kakšno pokojnino bomo imeli…vse do spoznanja, da so tudi  sistemi spremenljivi in minljivi.

Vsekakor ne nagovarjam na brezbrižnost glede prihodnosti…nagovarjam na večje delovanje v sedanjosti napram nečemu, kar še ni prispelo.  

Saj vse mine. Tudi projekti, ki jih imamo za opraviti in dogodki v katere smo vpleteni. Minejo tedni, meseci in leta našega življenja.

Z večjim zavedanjem o minljivosti vsega, se lažje oprimemo dejstva, da minejo tudi skrbi, zaskrbljujoče misli in čustva. Z zavedanjem o minljivosti slednjih nam je lažje zaživeti danes in doživeti lepoto življenja.

S srcem,
Marijana

Za osebna svetovanja me lahko kontaktirate tudi preko spodnjega obrazca.

Objave lahko sledite na FB strani Merryfullife ali Instagramu.

    Ime

    Priimek

    E-pošta (obvezno)

    Zadeva

    Vaše sporočilo