fbpx

Namaste ali Namaskar je pozdrav, ki ga vse več ljudi v svetu pozna in uporablja. In zakaj ga ne bi, ko pa je tako čudovit pomen v ozadju.

Namaste izhaja iz Indije. Je hindujski pozdrav, star več tisoč let. Beseda je sanskrtskega izvora. “Nama” pomeni “poklon” ali čaščenje, “as” pomeni “jaz”, “te” pomeni “ti/tebe”.

Globlji pomen pomen pozdrava se skriva v naslavljanju. S pozdravom se poklonimo oz. pozdravljamo energijsko bitje oz. dušo v človeku. Duša v meni se poklanja/priklanja duši v tebi. Lahko bi tudi rekli: “To, kar je božanskega v meni, pozdravlja to, kar je božansko v tebi”.

Namaste oz. Namaskar je izjemno duhoven pozdrav. S pozdravom prepoznamo stvarnika oz. boga v sebi in v drugem človeku. Potrdimo prisotnost duše in pripomoremo k delovanju iz ljubezni ter razvoju ponižnosti, skromnosti, hvaležnosti in sočutju. S slednjim vsekakor prispevamo tudi k boljšemu obvladovanju ega in zmanjšanju egocentričnosti.

Pozdrav izvedemo tako, da združimo dlani s prsti, ki so obrnjeni navzgor. Tako združeni dlani pritisnemo k prsnemu košu in se nežno priklonimo. Na takšen način pokažemo globoko spoštovanje do človeka.

Položaj oz. mudra, ko sta dlani združeni pred srcem prav tako pozitivno vpliva na fizično delovanje telesa. Vzpostavijo so nevronske povezave, na subtilnejši ravni. Na dlaneh je cel kup živčnih končičev, ki ob združitvi vzpostavijo ravnovesje, v nas samih in posledično okolici.

Po Hindu Dharmi (“dharma” – pravilen način življenja) naj bi bil Namaste oz. Namaskar najboljši način, da pritegnemo božansko zavest (chaitanya). S pozdravom, ki je predvsem satvične narave, pritegnemo duhovno prečiščenost, Sattvo (harmonija, mir, čistost, univerzalnost, resnica,…). In ko nekoga tako pozdravimo, vzbudimo energije sattve tudi v drugem človeku.

Namaste, 
Marijana


 

Being human is given, but keeping our humanity is a choice.
Dano nam je, da smo človek medtem ko ohranjati človečnost, je izbira.
☀️ 

Za djotiš posvet me lahko kontaktiraš preko spodnjega obrazca. Objavam lahko slediš na FB straniInstagramu ali Youtube kanalu.

  Ime

  Priimek

  Datum rojstva (d,m,y)- obvezen vnos za izračun rojstne karte

  Ura rojstva - obvezen vnos za izračun rojstne karte

  Kraj rojstva - obvezen vnos za izračun rojstne karte

  E-pošta (obvezno)

  Zadeva

  Vaše sporočilo