fbpx

Minilo je 14 dni od mojega mesečnega popotovanja po Indoneziji. Da sem se hitreje klimatizirala (čeprav se nisem še popolnoma 🙂 ) v naše okolje mi je vsekakor pomagala obilica dela, ki me je čakala ob mojem povratku. In slednje sem tudi sprejela popolnoma drugače, kot če nikamor ne bi šla. Predvsem bolj umirjeno, kreativno in s hvaležnostjo za vse, kar tukaj imam in lahko doživim.

Poleg delovne vneme, druženja, odklopa v naravi in uživanja čudovitih dni, ki sem jih lahko okusila v Sloveniji zadnjih 14 dni, vam moram omeniti, da sem v prvih dneh med drugim opazila tudi močan konflikt med dvema moškima na bencinski črpalki zaradi vrivanja v vrsti in reklamo na pošti o tem kako moderni smo, če se vsak večer usedemo pred televizijo s kakovom v roki in gledamo svojo najljubšo serijo. V tistem trenutku sem se močno zamislila in si rekla »močno upam, da se prebivalci Slovenije rajši spravimo v najljubši košček narave kot pa gledamo televizijo«.

Kako vidite svet, je seveda popolnoma v vaših rokah. To je vaša realnost. In če se pritožujete (kar mimogrede ujamem), da imamo grozen sistem, da nam gre slabo, da je država nesposobna kljub temu, da smo v razvitih državah še vedno tistih manj kot 8 % ljudi, ki živimo v primerjavi s celim svetom najboljše in smo tudi najbogatejši, potem se je potrebno res zamisliti v čem smo moderni. Morda v jamranju?

 

Vsekakor ne spravljam vse ljudi v isti koš, a določene statistike in informacije se me dotaknejo…globoko v srce. Zato se rajši usmerim v tisto, kar me bogati…in priporočam vsakomur kakšno pot v oddaljene kraje, kjer lahko ugotovi, da je življenje minljivo in da je zelo pomembno kako ga živimo.

Sama sem še vedno pod pozitivnimi vtisi od zadnjega potovanja…in mislim, da vsak, ki gre naokoli, nosi v sebi dragocene izkušnje, ki se mu odražajo skozi bogatenje uma, srca, duše in telesa.

Na potovanjih ne preživljamo časa ampak ga živimo

Potovanja sama nam vsekakor pomagajo pri razvijanju strpnosti, razumevanja, prilagajanja, drugačnih pogledov in nazorov. So vsekakor lahko naše največje izobraževanje o življenju samem.

Nimamo več občutka, da so osnovne življenjske potrebščine nekaj samoumevnega. Da težave v svetu niso nekje na drugem planetu…temveč zelo blizu nas. In takrat smo hvaležni za vse kar lahko imamo in se zavemo, da nič ni samoumevno, temveč se je potrebno za to tudi potruditi.

Zakaj so potovanja hrana za naše srce, um, dušo in telo?

 1. ZDRAVJE

Vaše telo vam je vsekakor lahko hvaležno na potovanjih, saj ga s tem krepite. Naj si bodi že ko hitite na letališču, menjate lokacije na samem potovanju, sprehajate po mestnih središčih, se gibate v naravi itd. Na potovanjih ste vsekakor prisiljeni se gibati več kot pa doma. 🙂

2. MENTALNO STANJE

Nove izkušnje in doživetja sprožajo popolnoma drugačne signale v vaših možganih. Razmišljate drugače, saj ste v drugačnem okolju, izven vaše vsakdanje rutine. Učite se drugačnih pogledov, izkušenj,…trenirate vaše možgane :). Tudi tukaj ima znanost za pripomniti, da nam drugačno okolje vsekakor pripomore h krepitvi »ostrine« naših možganov kot tudi krepitve spomina, ki v poznejših letih vsekakor zmanjšajo možnost demence in podobnih bolezni.

 3. VEČJA POVEZANOST S SEBOJ IN OKOLICO

Na potovanjih se srečujemo s popolnoma drugačnimi izkušnjami kot smo navajeni doma. In ravno ko pohajkujemo naokoli se lahko bolj zazremo vase in se bolj spoznamo. Vsekakor je to cona izven udobja, saj poglobimo to kar sami smo, a morda predhodno sploh vedeli nismo. Drugačne okoliščine zahtevajo drugačne odzive…in včasih to ni najbolj prijetno.

Razvijamo naše vrednote in krepimo našo osebnost.
Vzorce, ki jih prinesemo iz naše okolice v drugo se nam lahko porušijo in nastopati moramo drugače. V interakciji z ljudmi drugačnih nazorov in iz drugačnih življenjskih okoliščin, nam vsekakor pripomorejo k temu, da razvijemo drugačen pogled na mnoge situacije v življenju, drugačno razmišljanje, drugačno delovanje. 

 4. RAZVIJAMO STRPNOST, PREPROSTOST IN HVALEŽNOST

Ufff…kolikokrat sem se preizkušala v strpnosti. Ko nekje porabiš več ur za pot, pri nas pa bi rabil 20 minut. Ali pa ko čakaš na kavo pol ure…ker so pač drugje bolj na easy kot pri nas :). Res priznam, da se mi ni bilo težko kaj hitro navaditi na bolj upočasnjen tempo.

Da ne govorim o preprostosti…kjer ni »upedenana« restavracija, a je hrana božanskega okusa in poceni, postrežena s srčnostjo. In ko potuješ 30 ur, da bi prišel na drugi konec sveta in si ves mačkast od letenja in neprespan…a hkrati izjemno hvaležen, da sploh lahko greš nekam.

Samoumevna nam je streha nad glavo, pitna voda, ogromna ponudba hrane, izobraževanja vseh vrst,…Vsega imamo enostavno preveč in ljudje se izgubimo v »preveč«. Težko je biti prisoten v sedanjem trenutu in uživati s hvaležnostjo določeno stanje, stvar ali okoliščino, če je pa vsega preveč. Tisti, ki imajo manj tudi bolj cenijo in znajo uživati v manj. Dejansko bolj živijo v sedanjem trenutku in se posvetijo tistemu manj, ker se ne morejo izgubiti »v preveč«.

In ravno potovanja nam dajo to dragoceno izkušnjo…ko potuješ z malo v ta veliki svet in se ti lastni problemi zdijo majhni…dejansko uživaš v trenutkih, ki se ti zgodijo in ne razmišljaš o trenutkih, ki bi se ti »morali« zgoditi. Preprosto, strpno in hvaležno.

5. KREATIVNOST IN NAVDIH

Povezanost z drugimi kulturami je kot pogled iz popolnoma druge perspektive, skozi tuje oči. Včasih je potrebna velika mera kreativnosti že samo v komunikaciji, da nekam prideš…s kreativnim pristopom premagaš tudi marsikatere ovire :).

Popolnoma neznano okolje nas vrže v kreativnost…saj smo prisiljeni delovati drugače in tukaj se sproži naša domišljija, drugačni prijemi, drugačno delovanje. Srečujemo se z navdihujočimi stvari, doživetji, ljudmi. Vse je novo in nepoznano.
Vsak popotnik lahko potrdi, da je zaradi potovanj prišel do mnogih novih idej in navdiha…kaj vse bi počel in na kakšen način. Potovanje nas vsekakor motivira, da pristopimo k življenju drugače.

6. SRČNOST

Mislim, da tukaj ni potrebno preveč pisati. Ko spoznavaš drugačnost in prepoznaš lepoto v njej…razvijaš svojo srčnost.

 7. VČASIH CENEJE KOT PA DOMA

Ja, tudi to se lahko zgodi :). Seveda pa je vse stvar osebnih zahtev. Če iščete luksuz v hotelih boste verjetno odklopljeni od realnosti določene kulture in še veliko dražje vas bo stalo. Če ste pa z domačini in potujete bolj skromno…potem lahko pridete ceneje skozi mesec, kot če bi ostali doma. Ceneje denarno in veliko bogatejši za izkušnje, ki ste jih pridobili. Super, ane. 😉

P.S. meni je za potovanja zelo všečno rezervirati preko Airbnb, saj imam možnost prebivati tudi med lokalci. 🙂

 8. KREIRATE SVOJO REALNOST IN NE ŽIVITE REALNOSTI DRUGIH

Ko greste na določeno potovanje vidite dejansko stanje, ki vam ni bilo servirano preko televizije. Potovanja so namreč tudi najboljše izobraževanje o zgodovini, geografiji, ljudeh, sociologiji, kulturi, jezikih in še bi lahko naštevali.

Televizija, ki je sama pač nimam…in tudi ko sem jo pred leti imela, je nisem gledala (razen kakšnega dokumentarca) nam servira cel kup nepotrebnih informacij. Da ne govorim o prikazivanju izkrivljenih dejstev! Sama rajši na internetu gledam in berem kvalitetne stvari…to kar meni paše in ne kar mi servirajo.

Potovanje samo vam bo prineslo več kot marsikatera delavnica o osebni rasti

Ko si na potovanju vidiš kako lep dejansko je svet…z naravo, drugačnimi kulturami, ljudmi. In tiste, ki nimajo stika z našim zahodnim sistemom prav briga kaj mi počnemo. No, mnogi si niti ne želijo takšnega življenja, saj je prva stvar, ki te vprašajo: »Je res tako stresno?«.  Nekateri, ki so že obiskali naš zahodni svet pa celo znajo komentirati, da smo malo nori.

Naštela sem 7 točk, naštela pa bi jih veliko več. In ja, potovanja nam lahko prinesejo več kot marsikatera delavnica.  Takrat se namreč sami poglobimo vase in najdemo pot, ki nam pomaga premagati marsikatere osebne ovire.

P.S. Že skozi djotiš, ki ga resnično delam s srcem marsikomu priporočim daljšo pot. Obstajajo mnogi, ki imajo aktivno 12. hišo, kjer se nahajajo tudi daljša potovanja, a ni nujno, da so kam šli…je pa zelo priporočljivo. S tem, ko se ne slišimo, da je že skoraj nujno, da nekam gremo, lahko kaj izgubimo. A o tem več o drugem članku.

Želim vam čim več potovanj vase in po svetu.

S srcem,
Marijana

P.s. Za osebna svetovanja (djotišosebni coachingi in vastu) me lahko kontaktirate tudi preko spodnjega obrazca.

Objave lahko sledite na FB strani Merryfullife ali Instagramu.

    Ime

    Priimek

    E-pošta (obvezno)

    Zadeva

    Vaše sporočilo