fbpx

Zemlja je živ organizem. S svojimi naravnimi značilnostmi nam omogoča življenje na njej kot tudi milijonom vrstam rastlin in živalim.

 

V največji meri je sestavljena iz vode, nekaj manj kot 30 % je kopnega. Veda o zemlji (beseda veda je sanskrtskega izvora in pomeni »skupek znanj«, saj med vede uvrščamo mnoge znanosti) opisuje strukturo zemlje s pomočjo 4ih sfer, ki so z njihovim delovanjem medsebojno povezane: litosfera, hidrosfera, amtosfera in biosfera. Nekateri znanstveniki kot del hidrosfere (iz grščine »vodna sfera«, ki jo najdemo na in pod površjem) dodajo še kriosfero (se sklada z ledom) in pedosfero (se sklada z zemljo).

 

Pri preučevanju zemlje so dodali tudi zelo pomembna vidika, ki vplivata na delovanje zemlje. To sta magnetosfera in človeška družba.

 

VASTU – medicina za prostor, usklajena z naravnim delovanjem zemlje

 

Vastu je hindujska znanost, stara več tisoč let, ki izhaja iz Indije. S preučevanjem zemljinih naravnih značilnosti, človeka in prostora je nastala znanost oz. veda, ki govori o usklajenemu sodelovanju. 

Če je ayurveda medicina za človeka, je vastu medicina za prostor.

 

PORAVNAVA GLAVE S SEVEROM MED SPANJEM JE NAJSLABŠA – glede na Vastu, znanstvenike, geografe in biologe 

Navedene smeri veljajo za tiste, ki živimo nad ekvatorjem, severna polobla.

 

SEVER – poravnava telesa z magnetnim poljem

Zaradi magnetnega polja zemlje in magnetnega polja v strukturi človeka spanje z glavo proti severu odsvetujejo mnogi znanstveniki, geografi in biologi. Pri takšnem položaju pride do odboja in ustvarjanja pritiska.

Po Vastu-ju sodeč bo naš spanec slab, lahko imamo tudi nočne more. Posledica je lahko čustven in mentalni nemir. Področje severa je prav tako povezan z budnostjo in ne spanjem.

Glede na ayurvedo nam takšen položaj spanja, po več letih, povzroči tudi zdravstvene težave.

 

JUG – trdno spanje

V takem položaju naj bi imeli trden spanec. Glede na magnetno polje pride do bolj harmoničnega delovanja in izmenjave energij. Jug je v Vastu-ju povezan z mirom, predniki in tišino. Z glavo na jugu naj bi privabljali zdravje, srečo in napredek.

 

VZHOD – odličen glede na znanost

Znanost priporoča spanje na vzhodu. Vezano na vzhajanje sonca, ki prinaša jutranjo energijo. Z njo se bolj prebudimo in lahkotneje začnemo dan.

Glede na Vastu nam spanje z glavo na vzhodu pomaga pri večanju spomina ter koncentracije. Spanje je meditativne narave in spodbuja zdravje.

 

ZAHOD – umirjenost

Zahod je bolj umirjene narave. Vezan na počasnost in zadrževanje energije. Spanje z glavo proti zahodu je v Vastu-ju nevtralne narave. Priporoča se ga za tiste, ki imajo že razvite jutranje navade in si želijo bolj napredovati v karieri ali ustvariti več premoženja.

 

Za kvalitetno spanje

V vsakem primeru je najlažje poskusiti. Kolikor nam dopušča možnost, da obrnemo naše ležišče.

Poleg tega se je pomembno zavedati, da ni samo naša lega na postelji tista, ki vpliva na kvaliteto spanja. Spalnica naj bo opremljena tako, da oddaja energijo počitka. V njo tako ne spadajo TV in druge naprave, ki nakazujejo aktivnosti. Prav tako je najslabše zaspati ob TV ali kateri drugi elektronski napravi, saj to spodbuja aktivnost v naših možganih in ne počitek.

Pred spanjem rajši preberite par strani knjige, naredite lahkotne raztezalne vaje, predihajte telo v miru in se odpravite spat.

Želim vam prijetno spanje, ✨
Marijana

 

Za svetovanja glede urejanja doma me lahko kontaktirate tudi preko spodnjega obrazca.

    Ime

    Priimek

    E-pošta (obvezno)

    Zadeva

    Vaše sporočilo