fbpx

Mnogi bi že ob naslovu članka rekli »pa saj mi je jasno« in »a ni to logično?«…ampak ni dovolj, da se samo zavedamo. Ozavestiti in nato aktivno pristopiti tudi k sproščanju, zna biti še kako velik problem današnjega časa.

 

Ali bi lahko zase rekli, da v vsem tem vrvežu, ki ga narekuje »moderna družba«, resnično dovolj časa namenite sproščanju? Če ja, potem živite v ravnovesju in namenite enako količino časa zunanjim aktivnostim (služba, družinske obveznosti itd.) kot tudi takšnim, ki se tičejo le vas osebno in vaši osebni sprostitvi.

 

Vsekakor pa večina ljudi še vedno nameni premalo časa lastnim interesom in sproščanju. In da smo uspešni ter zadovoljni pri naših zunanjih aktivnostih, je potrebno poskrbeti tudi za osebno sproščanje.

 

Sproščanje je pravzaprav hrana za našo vitalno energijo. Bolj ko se znamo sprostiti in ohraniti prisotnost v tem istem sproščanju, brez razmišljanja o prihodnosti (v kar nas nekako vse naše zunanje aktivnosti silijo), bolj smo v stiku s sabo in boljše posledično delujemo tudi na zunaj. Vse prevečkrat sem v svoji okolici slišala o nezadovoljstvu v življenju nasploh in kmalu ugotovila, da te iste osebe, ne namenjajo svojega časa ravno sproščanju. Če že, je to le tisti teden ali dva na morju…kar pa je občutno premalo za zdravo psihofizično počutje. Hitenje v prihodnost ne prinaša zadovoljstva v sedanjem trenutku…in posledično je vprašanje, če bomo znali uživati tudi v prihodnosti.

“Sprostiti se” in posledično napolniti našo vitalno energijo je vsekakor priporočljivo delati na dnevni bazi.

Naslednjih 7 preprostih nasvetov je namenjenih ravno temu.

 1. STIK Z NARAVO

Sprehod v naravi, planinarjenje ali tek

Narava že sama po sebi dela čudeže. Že v samem stiku z naravo…pa tudi če bi samo stali sredi gozda, bi občutili mir in zadovoljstvo. Narava sam po sebi, znanstveno dokazano, zmanjšuje stres, anksioznost in depresivna nagnjenja. Sprehod naj bo umirjen, morda brez čevljev na nogah…vključuje lahko objem kakšnega drevesa na poti. 

2. STIK S ČUTILI

Opazujte, vonjajte in okušajte

Ljudje upravljamo s 5 – imi različnimi čuti, a premalokrat zavestno…nekako nam je pravzaprav samoumevno in ne dajemo prevelikega pomena. A vseeno, pomislite na omamno dišeče polje poln cvetlic, in kako bi se sredi polja počutili. Nato pomislite na okusen košček čokolade, ki ga počasi topite v svojih ustih. Sproščujoče, kajne? Mindfullness (čuječnost) in marsikatero drugo znanje nas poučuje o tem, da smo prisotni. Vzemite si čas za opazovanje barvitosti hrane, vonjajte in okušajte zavestno. Enako lahko prnesete tudi na vsakdanje aktivnosti kot je pranje zob in tuširanje. Delujte s čimvečjo prisotnostjo, kjerkoli ste in karkoli počnete. Obljubim, da se boste počutili veliko bolj sproščeno, saj pri prisotnosti v sednjem trenutku, ni prostora za skrbi.

 

3. STIK S FIZIČNIM TELESOM

Raztegovanje, šport, masaža

Danes je resnično na razpolago cel kup aktivnosti. Za to sem sama neizmerno hvaležna. Že to, da imamo možnost učenja različnih tehnik, možnost gibanja v čudoviti naravi in možnost vpogleda v brezplačne vodene posnetke na Youtub-u ali katerem drugem kanalu, je resnično neprecenljivo. In preden se česarkoli lotimo, se je dobro predhodno le tega zavedati. Izkoristite, kar vam je dano brezplačno in je na dosegu roke…še danes. 
Pri aktivnem športu je fokus na dotično aktivnost…in ni prostora za druge dejavnosti. Naše misli ne odplavajo in se resnično posvečajo le fizični aktivnosti. Če vam je tek ali kakšna podobna aktivnost prenaporna, poskusite z raztegovanjem in yogo. Osredotočanje na dihanje in izvajanje vaj, ki jih prilagajate svojim zmogljivostim, je resnično osvobajujoče.
Zmasirajte se ali pa si privoščite masažo. Sami lahko vedno posežete po navodilih ali posnetkih, ki prikazujejo pravilno masiranje dlani ali stopal. Že s pritiski na točno določene točke, se boste počutili lahkotneje.

 

4. STIK S SAMIM SABO

Dihajte in meditirajte

Dihanje je nekaj popolnoma samoumevnega in premalokrat se zavedamo pomembnosti slednjega. Pozornost na dihanju nas umirja, zmanjšuje stres in krvni pritisk. Poskusite se usesti in samo dihati, čim bolj lahkotno in umirjeno. Nato poskusite z vdihom in hitrim izdihom skozi nos. Na koncu še zaprite s prstom eno nosnico in dihajte samo skozi odprto nosnico. Nato poskusite še z drugo nosnico.

Če ne prakticirate meditacije, ker ste mnenja da to ne znate, bi vam svetovala, da poskusite ponovno. 🙂 Ni pravila, če meditirate pravilno ali pa če nimate kakšnih posebnih uvidov. Poskusite s sedenjem na stolu (če ne morete po turško sedeti dlje časa) in usmerite pozornost na dihanje. Počasi nadaljujte s sproščanjem telesa, od glave do zadnjega prsta na nogi. Tudi, če pridejo misli, jih opazujte in pospremite naprej. Samo “bodite” in dihajte.

5. DRUŽBENA INTERAKCIJA

Družite se in smejte se

Če vam sproščanje pomeni klepet ob kavici ali kozarčku vina, si to privoščite. Ljudje smo družabna bitja in potrebujemo interakcijo z drugimi ljudmi. Ne odlašajte, če želite nekoga poklicati za sproščujoč pogovor ali s prijateljico obiskati kakšen jazz koncert. Ko ste zunaj, poskusite spoznati kakšno novo osebo. Na človeka ima izredno blagodejen učinek pogovor, ki ni toliko utrjen v lastne smernice dogajanja.

Smeh vam je zagotovljen, če se mu odprete. Poskrbite, da se gibate v družbi, ki ni zagrenjena. Če tega ni, si sami poglejte kakšno komedijo ali kakšen smešen posnetek…še boljše pa je seveda, če greste ven in poskusite spoznati nove ljudi, ki ne bodo zagrenjeni in se boste lahko skupaj smejali. Smeh je znanstveno dokazano zdravilen, na fizični in psihološki ravni.

 

6. KRETIVNOST IN ZABAVA

Plešite, zabavajte se, ustvarjate in poskusite se v čem novem
Skozi celo življenje se učimo…to nam je znano. A v praksi kaj hitro povemo, da za nekaj nimamo talenta in pri tem ostanemo. Poskusite nekaj novega, tudi če mislite da nimate talenta. Napišite pesem za lastno dušo, kaj narišite ali ustvarite nekaj novega na vašem majhnem balkonu. 🙂 Poskusite karkoli novega…in predvsem tisto, za kar menite, da nimate talenta. Ne tekmujte, samo aktivirajte…pa kamorkoli vas bo zaneslo. Vaši možgani vam bodo hvaležni…in vi se boste boljše počutili.

Če se pri športu niste našli potem poskusite s plesom. Ne rabim poudarjati, da je znanstveno dokazano, da ples zmanjšuje anksioznost. Če mislite, da vam to ne gre dobro (čeprav imamo vsi ljudje v sebi ritem :)) pa poskusite vsaj doma za začetek. Skačite, norite, obračajte se…ob vašem najljubšem komadu ali več njih. 

 

7. ŽIVITE

Živite ali zgolj preživljate?

Zgornje vprašanje si večkrat postavite. In ko se zalotite, da le preživljate svoje življenje, se ustavite. Le tako ste lahko prisotni »danes«, vse ostalo je planiranje za prihodnost. Karkoli počnete, poiščite ozadje vašega početja. Če vas slej ko prej ne sprosti (skozi zadovoljstvo, veselje itd.) in vas navdaja le z občutki napetosti, strahu in napora…potem težko živite ampak se ukvarjate le s tem, da preživite (mišljeno je na večih ravneh in ne le finančno…o finančnem spektru povem več v drugem članku).
Življenje pa je prisotnost, zavedanje, presenečenja in spontanost. Ni 100 % planiranja kot tudi ni 100% rezultata. Zavedajte se, da se večina strahov, ki si jih načeloma sami ustvarjate (s pomočjo misli, ki vplivajo na vaša čustva), ne uresniči…in se sprostite. Mislim, da mi vsak lahko potrdi, da ga je čisto preveč skrbelo v mnogih situacijah…in to za brez veze.

 

P.s. Ne samo v poletnih mesecih (ko smo temu namreč bolj naklonjeni), temveč skozi celo leto delajte na sproščanju. Kvaliteta vaše vitalne energije je močno odvisna od tega, koliko se znate sprostiti. Naj si bodi pri djotiš svetovanju ali coachingu opažam, da ljudje premalo posvečajo sproščanju, ker se jim zdi, da to ni produktivno ali pa da ne prinaša nekakšnih koristi. Seveda, če nas družba uči, da je potrebno konstatno nekaj delati. Ampak dejstvo je, da se iz sproščanja in ne-dela, velikokrat razvijejo še bolj čudovite stvari, ki nam jih delo samo ne bi prineslo. Poskusite, nimate kaj zgubiti.

S srcem,
Marijana

P.s. Za osebna svetovanja (djotiš, intuitivno mentorstvo in vastu) me lahko kontaktirate tudi preko spodnjega obrazca.

Objavam lahko sledite na FB straniInstagramu ali Youtube kanalu.

    Ime

    Priimek

    E-pošta (obvezno)

    Zadeva

    Vaše sporočilo