fbpx

Vse, kar obstaja, je prežeto z energijo in oddaja določeno vibracijo. Slednjo najde tudi kvantna fizika na najmanjših delcih vsega, kar smo pojmovali kot materialno in statično.

 

Človek in prostor – energijska povezava

Ko se nahajamo v določenem prostoru zaznamo njegovo energijo. To občutimo na našem telesu. Odzovemo se primerno občutku, ki nam ga prostor daje. Tako se lahko počutimo nelagodno ali udobno. Prostor z vso notranjo opremo vpliva na naše razpoloženje, naše misli in čustva.

Mi sami prav tako oddajamo energijo. Med prostorom in človekom se ustvari odnos, ki obstaja na vseh ravneh – med stvarmi, celicami, mislimi ali osebami.

 

Prostor in naravne zakonitosti v prostoru

Znotraj prostora obstajajo naravni zakoni, ki govorijo o kvaliteti toka univerzalne energije. Feng Shui, ki izhaja iz Kitajske in Vastu, ki izhaja iz Indije, upoštevata naravne zakonitosti in sile znotraj prostora. Za obe znanji je značilno vzpostavljanje nemotenega pretoka življenjske energije v prostoru. Na Kitajskem jo poimenujejo chi, v Indiji uporabljajo izraz prana.

 

 

Razlike med Feng Shui in Vastu 

 

Feng Shui – uporablja se predvsem za notranje urejanje prostora 

Feng Shui je nekako še vedno bolj poznan po svetu. Vsaj na internetu je najti več gradiva o Feng Shui kot Vastu.

Feng Shui je znanje, ki se uporablja predvsem pri notranjem urejanju prostora. Vključuje tradicije iz geomantije in čaščenja prednikov. Prvotno so ga uporabljali za pravilno postavitev pokopališč. Pozneje so to znanje razvili v urejanje prostorov, domov in zgradb.

Obe znanji, Vastu in Feng Shui govorita o 5ih elementih, ki zasedajo določen del prostora s tem, da Vastu namesto kovine in lesa uporablja element zraka in etra. Vedski zapisi o prostoru ne govorijo kot praznini temveč kot o kompleksnemu elementu, eter. Ta sodi v središče prostora, njegova lastnost je zvok.

 

Vastu vsebuje znanje iz večih delov Azije

Vastu naj bi bilo okrog 5000 let staro znanje in 1.000 let starejše od Fneg Shui-ja. Zaradi takratnih potovanj in prenašanja znanja, Vastu vsebuje tudi nekaj elementov Feng Shui-ja.

Celostno gledano najdemo v Vastu-ju znanja iz večih delov Azije kot npr. Wabi Sabi, japonsko estetsko filozofijo, ki ceni eleganco, lepoto, vedrino, preprostost, pristnost, čistočo, meditativno kakovost in spoštovanje do narave. Načela Vastu-ja prav tako podpirajo koncept taoističnega gibanja Wu –Wei, gibanja s tokom narave, ki je usklajeno usklajeno z naravno potjo – Tao.

 

Vastu se upošteva že pri nakupu zemljišča, načrtovanju in gradnji

Znanje Vastu- ja lahko uporabimo že pri nakupu zemljišča, pri načrtovanju in gradnji prostora. Izhaja iz vedskih zapisov, ki temeljijo na duhovnih in znanstvenih načelih. Vastu je filozofija, znanost in umetnost življenja, ki govori o vezeh med človekom, prostorom, celotne zemlje in vesolja.

 

Vastu – usklajenost narave, prostora in človeka

Za kvalitetno znanje Vastu-ja je potrebno znanje Djotiš-a/Jyotisha, vedske astrologije, ki nam pokaže razporeditev energije človeka v prostoru.Vastu namreč poleg naravnih zakonitosti upošteva tudi človeka v prostoru, njegove značilnosti in danosti.

 

Ko izbiramo stanovanje ali pisarno bomo izbrali takšno, ki zrcali naše notranje stanje. Zanimivo je kako se skozi tloris stanovanja vidi življenje človeka, ki v tem prostoru živi ali dela. Razberemo lahko kje so njegovi izzivi, primanjkljaji in ovire. Prostor namreč zrcali mnoga področja našega življenja: finančno stanje, zdravje, počutje ipd.

 

Z uvajanjem sprememb v naših prostorih uravnavamo tudi naš notranji ustroj oz. delovanje. S pravilno ureditvijo prostorov vzpostavimo ravnovesje med nami in prostom ter posledično vplivamo na izboljšanje kakovosti našega življenja.

 

Želim vam prijetno urejanje vašega bivalnega in poslovnega prostora, 
Marijana ✨

Za Vastu svetovanje me lahko kontaktirate tudi preko spodnjega obrazca.

    Ime

    Priimek

    E-pošta (obvezno)

    Zadeva

    Vaše sporočilo