fbpx

Antična filozofija, vera in način življenja, ki ima svoje korenine na Kitajskem, je stara že več kot 5.000 let. Prva knjiga, Tao Te Ching, ki združuje mnoge zapise o tej umetnosti življenja, naj bi bila druga največkrat prevedena knjiga na svetu.
O njenem avtorju se še danes sprašujejo: Ali je Lao Tzu resnična oseba ali le takoimenovan skupek vseh zapisov?

 

Taoizem (daoizem), tao (dao) in filozofija narave

Taoizem opisuje združevanje telesa, uma in duha. Temelj so naravni principi, ki nas učijo o vzpostavljanju ravnovesja med našim zavedanjem in našo naravo.

Beseda Tao (dao) naj bi dobesedno pomenila pot, čeprav se tudi v starih zapisih najdejo opombe, da je tao nemogoče opisati. Verjetno zato, ker ga ne vidimo, a je prisoten povsod. Je ozadje vsega dogajanja.

Glede na zakone narave naj bi vsak posameznik našel svoj »tao«, torej svojo naravno pot. Slednja združuje Tao zemlje z vsemi njenimi živimi bitji in Tao neba, ki se nanaša na človekovo duhovno pot.

 

Načela taoizma (daoizma)

Umetnost življenja, ki združuje vse kar je okrog nas in znotraj nas, je težko strniti v nekaj načel. Kljub temu pa obstajajo nekatera pomembnejša, katerim sledi antična kitajska filozofija. Za razumevanje slednjih se je potrebno naučiti opazovati življenje okrog sebe. Z meditacijo, kontemplacijo in fizičnim opazovanjem.


Z opazovanjem narave, njenih odnosov in ciklov se naučimo osnovnega načela taoizma: enosti.

 

1. Tzu Jan (samo po sebi)

Mnogo je stvari, ki jih enostavno ne razumemo, a vemo da so, da obstajajo. Pri taoizmu to imenujejo tzu jan in opisuje vse, kar se samo po sebi ureja.

Narava, na katero se nanašajo zapisi, je odličen primer usklajenega delovanja, brez našega posredovanja, siljenja in kontroliranja. Človek naj ne bi posegal v naravo, jo skušal kontrolirati, živeti ločeno od narave…človek je del narave in kot tak naj bi deloval usklajeno z naravnimi ritmi.

 

2. Wu Wei (ne-ukrepanje)

Vse prevečkrat se znajdemo v situacijah, ko mislimo, da imamo vse pod nadzorom in želimo določene zadeve pripeljati do konca. Veliko je iluzij, ki smo jih razvili, se večkrat zaleteli v steno, posegali tam, kjer ni bilo potrebno. Drugo načelo taoizma je tako povezano z ne-ukrepanjem. Takrat, ko je tenzija med našo idejo in dejanskim stanjem previsoka, je boljše ne-ukrepati in pustiti, da se stvari razvijejo »naravno«.
Taoisti takšno dejanje povezujejo z vodo, ki je tudi najbolj pomemben element taoizma. Slednja je pasivna in mehka, ko dopušča, da se vse premika skozi njo, a hkrati močna, ko dobi svoj zagon.

 

3. Yin, Yang in chi

V trenutku ko povemo, kakšna je določena stvar ali dejanje, ustvarimo tudi nasprotje tega. Taoizem nas uči o Yin energiji (ženska energija) in Yang energiji (moška energija), ki skupaj ustvarjata energijo, imenovano chi.

Chi energija je naša življenjska energija, ki nastane ob popolnem ravnovesju nasprotnih energij. Ko se to ravnovesje poruši, se ruši tudi naše dobro počutje, na psihični in fizični ravni.

Zgoraj navedena načela so le nekatera, ki veljajo za taoizem (daoizem). Med pomembnejšimi so večkrat izpostavljena tudi: razumevanje enostavnosti vsega, prisotnost (fizična in duhovna na zemlji), integriteta (gibanje in meditacija), notranja transformacija in nesmrtnost (duhovna).

Ogromno je literature, napisane na temo taoizma. Meni najljubša, z naslovom »What is tao«, je delo Alana Wattsa, pokojnega filozofa, ki se je večkrat predstavil kot »duhovni zabavljač« (spiritual entertainer). V krajši knjigici, ki ima le 90 strani, ti približa občutke enostavnosti in nežnosti besede tao.

Seveda nam prebiranje literature prinese le nekaj znanja…z aktivnostjo pa pridemo do usklajenega delovanja z vsem kar je okrog nas in v nas 🙂

Za začetek pa se lahko vsak pri sebi vpraša: Ali delujem usklajeno s svojimi notranjimi vzgibi, vrednotami in svojo »naravo«? Si želim biti del narave ali jo želim kontrolirati? Kakšen je moj tao?

Raziskujte, s srcem,
Marijana

 

P.s. Filozofija taoizma je močno vpeta v sam proces life coachinga. Pri vsakem posamezniku je tako pomembno, da se močneje poveže s svojimi lastnimi vrednotami, svojim taom in izkoristi svoj potencial v polnosti.

P.s. Za osebna svetovanja (djotišintuitivno mentorstvo in vastu) me lahko kontaktirate tudi preko spodnjega obrazca.

Objavam lahko sledite na FB straniInstagramu ali Youtube kanalu.

    Ime

    Priimek

    E-pošta (obvezno)

    Zadeva

    Vaše sporočilo