Vse se začne z informacijo…in v preteklosti je bilo dosti težje priti do kakršnihkoli informacij. Te so se prenašale od ust do ust, z zapiski, pismi ali knjigami. Zaradi želje po vse večji informiranosti ter dostopnosti do informacij, ki naj bi nam posledično olajšale življenje, smo razvili sisteme, ki nam omogočajo hitrejši prenos slednjih.

 

Največje zasluge za visoko dostopnost do informacij vsekakor lahko pripišemo internetu. V preteklosti si težko dobil odgovor na določeno vprašanje…danes pa vpišeš vprašanje v google…in odgovor sledi. No ja, odgovor sledi v razvitih državah, saj je npr. na Kitajskem še vedno cel kup informacij blokiranih…in še marsikje drugje.

 

Torej, včasih smo živeli v pomanjkanju…in še ne dolgo nazaj smo bili poleg informacijskega pomanjkanja deležni tudi materialnega pomanjkanja. Danes tega ne moremo trditi…vsaj v razvitih državah ne. Prej bi lahko rekli, da smo predvsem v zadnjih 10ih letih prišli do stopnje »poplavljanja trga« z informacijami in materialnimi dobrinami. Zakaj? Zaradi želje po razvoju, lepšemu in srečnejšemu življenju.

 

Ali nas večja informiranost osrečuje?

Sam razvoj naj bi nam nudil olajšanje na mnogih področjih…in sama dostopnost do informacij tudi širjenje obzorij. Danes naj bi nam bilo lažje, saj smo dobili vse, kar smo si želeli…glede na predhodno pomanjkanje.

 

Pa nam je res lažje? Po statistikah sodeč naj bi bilo v zadnjih 10ih letih, na svetovni ravni, visoka porast občutkov utesnjenosti, anksioznosti in depresije. Kako lahko mentalno zdravje pri vsej informiranosti, dostopnosti in razvoju tako močno trpi?

 

V tem delu bi se poistovetila z izjavo: »Utopljamo se v informacijah, a še vedno smo željni znanja.« Mislim, da slednje zelo dobro opisuje današnje stanje družbe.

 

Kvantni preskok, ki smo ga doživeli z informacijsko tehnologijo, je težko dohajati. Kar naenkrat smo deležni poplave informacij o tem kaj potrebujemo, kaj je dobro za nas in za kvaliteto našega življenja. Iz vseh strani prejemamo subtilna sporočila, slike, posnetke in navodila. Vsepovsod se ponuja hitre rešitve za lahkotnejše, srečnejše in bolj izpopolnjeno življenje. In če se prej nismo spraševali o tem »kako živeti«…se danes že zaradi poplave informacij marsikdo vpraša o lastnem smislu. In ko se v vsem kaotičnem stanju zaveš, da ne veš kdo si…in se sprašuješ o kvaliteti samih informacij…se začne proces – od informiranja do delovanja.

 

 

Z INFORMIRANJEM DO ZNANJA

Vsaka informacija je dobrodošla, a le tiste, ki jih razumemo in potrebujemo, nam bodo koristile. Ostalo je balast in filanje naših možganov z »nepotrebnim«. Pomembno je kje in kako se informiraš.

Ko prideš do določenega izziva v življenju se poskusi odpreti informiranju. Samo informiranje je začetni del procesa. Ko bereš, se informiraš. In bolj ko se informiraš, več veš. Naj gre za osebne ali globalne zadeve. Odvisno, na čem želiš graditi svojo informiranost in posledično poglabljati znanje.

Če rešuješ osebne stiske, izzive ali težave ti vsako novo znanje pride prav. Danes je vsekakor lažje priti do novega znanja, tako da ga izkoristi. Na internetu, v stiku z novimi ljudmi, na delavnicah, predavanjih, knjigah in raznoraznih izobraževanjih. Vem, veliko je vsega, a pomembno je, da ne obupaš.

V današnji poplavi informacij je pomembno, da vztrajaš, da iščeš in raziskuješ. Le z raziskovanjem boš vzpostavil tudi filtre in sprejemal tisto, kar je namenjeno tebi. Nekaj, kar bo tebi za določen izziv v življenju prineslo nove informacije, nove poglede, nove veščine in nova znanja.

 

Z ZNANJEM DO SPOZNANJA

S tem, ko se spustiš v svet raziskovanja skozi informiranje, posledično s pridobivanjem novega znanja…prideš do spoznanja. To so tisti aha efekti, ki ti pomagajo, da ponotranjiš določeno informacijo in znanje na katerem si gradil. Brez tega, da ponotranjiš nekej…se boš težko premaknil naprej. S ponotranjenostjo zasidraš določeno spoznanje v svoj um in posledično srce.

 

S SPOZNANJEM DO DELOVANJA

Same informacije ti ne prinesejo delovanja. Tako kot novo znanje ne. Rabiš spoznanje, tvojo notranjo nravnanost. Tisto, kar je v tebi sprožilo določen premik. Lahko bi rekli tudi navdih. Ko si ponotranjil in ozavestil. Ko si rečeš »to je to«!

Takrat začneš delovati. Ko spoznaš, ko uvidiš nekaj, kar je zate osebno pomenilo kvantni preskokm v razmišljanju, videnju…in te je hkrati motiviralo, da deluješ. Da nekaj narediš, kar se ti prej tudi sanjalo ni ali pa je le potrebovalo čas, da je dozorelo znotraj in zunaj tebe. Na fizičnem, mentalnem, srčnem in dušnem nivoju.

 

Izgubiti se v informacijah, da najdeš sebe?

Ja, proces ni kratek. In velikokrat se izgubimo v informacijah zato, da se najdemo. En del sebe in nato drug…in tako naprej. Smo kompleksna bitja in samo z informiranjem pridemo do določenega znanja, na določenem področju…in nato do spoznanja. Ne gre preskakovati.

 

»Nihče ti ne more vzeti tvojega znanja. Zato informiraj se, izobražuj se, raziskuj…priuči se novih veščin. Le tako prideš do znanja in pozneje do spoznanja…da deluješ. To je tvoje bogastvo, ki ti ga nihče ne more vzeti. In z njim lahko bogatiš druge.«

 

Z ljubeznijo,

Merry

P.s. Za osebna svetovanja (djotišosebni coachingi in vastu) me lahko kontaktirate tudi preko spodnjega obrazca.

Objave lahko sledite na FB strani Merryfullife ali Instagramu?

Ime

Priimek

E-pošta (obvezno)

Zadeva

Vaše sporočilo