fbpx

Vse se začne z informacijo…in v preteklosti je bilo dosti težje priti do kakršnihkoli informacij. Te so se prenašale od ust do ust, z zapiski, pismi ali knjigami. Zaradi želje po vse večji informiranosti ter dostopnosti do informacij, ki naj bi nam posledično olajšale življenje, smo razvili sisteme, ki nam omogočajo hitrejši prenos slednjih.

 

Največje zasluge za visoko dostopnost do informacij vsekakor lahko pripišemo internetu. V preteklosti si težko dobil odgovor na določeno vprašanje…danes pa vpišeš vprašanje v google…in odgovor sledi. No ja, odgovor sledi v razvitih državah, saj je npr. na Kitajskem še vedno cel kup informacij blokiranih…in še marsikje drugje.

 

Torej, včasih smo živeli v pomanjkanju…in še ne dolgo nazaj smo bili poleg informacijskega pomanjkanja deležni tudi materialnega pomanjkanja. Danes tega ne moremo trditi…vsaj v razvitih državah ne. Prej bi lahko rekli, da smo predvsem v zadnjih 10ih letih prišli do stopnje »poplavljanja trga« z informacijami in materialnimi dobrinami. Zakaj? Zaradi želje po razvoju, lepšemu in srečnejšemu življenju.

 

Ali nas večja informiranost osrečuje?

Sam razvoj naj bi nam nudil olajšanje na mnogih področjih…in sama dostopnost do informacij tudi širjenje obzorij. Danes naj bi nam bilo lažje, saj smo dobili vse, kar smo si želeli…glede na predhodno pomanjkanje.

 

Pa nam je res lažje? Po statistikah sodeč naj bi bilo v zadnjih 10ih letih, na svetovni ravni, visoka porast občutkov utesnjenosti, anksioznosti in depresije. Kako lahko mentalno zdravje pri vsej informiranosti, dostopnosti in razvoju tako močno trpi?

 

V tem delu bi se poistovetila z izjavo: »Utopljamo se v informacijah, a še vedno smo željni znanja.« Mislim, da slednje zelo dobro opisuje današnje stanje družbe.

 

Kvantni preskok, ki smo ga doživeli z informacijsko tehnologijo, je težko dohajati. Kar naenkrat smo deležni poplave informacij o tem kaj potrebujemo, kaj je dobro za nas in za kvaliteto našega življenja. Iz vseh strani prejemamo subtilna sporočila, slike, posnetke in navodila. Vsepovsod se ponuja hitre rešitve za lahkotnejše, srečnejše in bolj izpopolnjeno življenje. In če se prej nismo spraševali o tem »kako živeti«…se danes že zaradi poplave informacij marsikdo vpraša o lastnem smislu. In ko se v vsem kaotičnem stanju zaveš, da ne veš kdo si…in se sprašuješ o kvaliteti samih informacij…se začne proces – od informiranja do delovanja.

 

 

Z INFORMIRANJEM DO ZNANJA

Vsaka informacija je dobrodošla, a le tiste, ki jih razumemo in potrebujemo, nam bodo koristile. Ostalo je balast in filanje naših možganov z »nepotrebnim«. Pomembno je kje in kako se informiraš.

Ko prideš do določenega izziva v življenju se poskusi odpreti informiranju. Samo informiranje je začetni del procesa. Ko bereš, se informiraš. In bolj ko se informiraš, več veš. Naj gre za osebne ali globalne zadeve. Odvisno, na čem želiš graditi svojo informiranost in posledično poglabljati znanje.

Če rešuješ osebne stiske, izzive ali težave ti vsako novo znanje pride prav. Danes je vsekakor lažje priti do novega znanja, tako da ga izkoristi. Na internetu, v stiku z novimi ljudmi, na delavnicah, predavanjih, knjigah in raznoraznih izobraževanjih. Vem, veliko je vsega, a pomembno je, da ne obupaš.

V današnji poplavi informacij je pomembno, da vztrajaš, da iščeš in raziskuješ. Le z raziskovanjem boš vzpostavil tudi filtre in sprejemal tisto, kar je namenjeno tebi. Nekaj, kar bo tebi za določen izziv v življenju prineslo nove informacije, nove poglede, nove veščine in nova znanja.

S SPOZNANJEM DO DELOVANJA ali Z DELOVANJEM DO SPOZNANJA?

Same informacije ni nujno, da ti prinesejo spoznanje. Največkrat ti ga prinese delovanje. Lahko bi celo rekli, da samo z obremenitvijo svojega uma težko prideš do spoznanja. Zakaj? Ker ni ponotranjeno oz. izkušeno. Ostane na umski ravni, kjer samo premlevaš. V tem smo zelo dobri na zahodu. Samo dodajamo in dodajamo nove informacije, brez da bi izkusili to, kar beremo.

Torej je vrstni red drugačen in ne takšen kot v naslovu. Najprej znanje, nato delovanje, ki prinese spoznaje. 🙂 Če želiš spoznati ljubezen rabiš postati ljubezen, če želiš spoznati mir, rabiš postati mir itd.

 

»Nihče ti ne more vzeti tvojega znanja. Zato informiraj se, izobražuj se, raziskuj…priuči se novih veščin. Le tako prideš do novega znanja, ki ti pomaga na poti tvojega delovanja in nenazadnje spoznanja. 

 

Objem ?
Marijana

P.s. Za osebna svetovanja (djotišosebni coachingi in vastu) me lahko kontaktirate tudi preko spodnjega obrazca.

Objave lahko sledite na FB strani Merryfullife ali Instagramu?

    Ime

    Priimek

    E-pošta (obvezno)

    Zadeva

    Vaše sporočilo