fbpx

Mrki. Ljudje radi gledajo v mrke. To se spomnim še iz otroštva, ko so hiteli z nekimi posebnimi očali gledati, kako luno ali sonce preplavi senca. Enkrat sem celo to naredila sama…in tudi zadnjič. Iskreno, nisem čutila neke potrebe, da bi gledala v mrke. Sem jih pa zaznala…še dosti prej, preden so nastopili.

 

Kako nastane mrk?

Mrka sta dva: lunin mrk in sončev mrk.

Mrki se ustvarijo takrat, ko se luna, sonce in zemlja nahajajo na »ravni črti«.

Ko je zemlja na sredini, se svetloba od lune ne more odbijati, saj se ta nahaja v senci zemlje. Lunin mrk nastane vedno ob polni luni.

Ko je luna na sredini, med zemljo in soncem na tej ravni črti, nastane sončev mrk. Luna zakrije svetlobo sonca iz vidika opazovanja na zemlji. Sončev mrk nastane ob prazni luni.

Luna in sonce se gibata po svoji »navidezni« poti…tirnici rečemo temu. Tam, kjer se sekata ti tirnici, v djotišu rečemo Rahu in Ketu. Ali drugače Rahu – severni lunin vozel, zmajeva glava in Ketu – južni lunin vozel, zmajev rep. Rahu in Ketu ustvarjata mrke. To nista materialna planeta ampak senci. Zato jima rečemo senčna planeta.

 

Rahu in Ketu ustvarjata mrke. To sta matematično izračunani točki, kjer se sekata tirnici (navidzna pot) sonca in lune. Raku in Ketu sta senčna planeta in ustvarjata karmično os v natalni karti posameznika. Rahu senči luno, Ketu senči sonce. Obe govorita o podrčjih življenja, kjer smo karmično še bolj zaciklani oz. zahakljani. Rahu opozarja na življenje tukaj in sedaj, našo mentalno in materialno naravnanost. Ustvarja strahove in iluzije. Ketu je bolj vezan na preteklost in pretekla življenja ter nosi vso našo čustveno prtljago.

Ali je sploh dobro gledati v mrke?

No, glede na to, da sta Rahu in Ketu nekako sence našega življenja, se mi ne zdi najbolj pametno buliti v mrke samo zato, ker pač so. Zanimivo sicer kako deluje naš sončni sistem…ampak ko raziščeš ozadje in dojameš kaj to pravzaprav pomeni na planetu zemlja…se premisliš, da bi gledal mrke. Torej mrki niso toliko za gledati kot, da ozavestimo kaj predstavljajo.

 

Mrki kažejo »sence« našega življenja na planetu zemlja.

Astrologija zame osebno ni psevdoznanost, kamor jo uvrščajo. Bolj jo čutim kot dejansko znanost, umetnost in filozofijo življenja. Meni je v veliko pomoč, da razumem stvarstvo, razvoj človeštva, evolucijo, naravne ritme in cikle…kolektivno in na osebni ravni. Naš solarni sistem mi predstavlja življenje na zemlji. In tukaj je odgovor tistim, ki me sprašujejo »zakaj planeti?«. Zato, ker z njihovo pomočjo lahko razložim tvoje delovanje na zemlji. Planeti, ki jim v djotišu rečemo grahe, so nosilci karmične popotnice, načela in principi v nas samih.

In če se vrnem na Rahu-ja in Ketu-ja, senčna planeta. Obe senci predstavljata nekaj starega v osnovi, še bolj karmično pogojeno. Gibata se nazaj, v nasprotni smeri od gibanja ostalih grah (planetov). Torej se čisti nekaj starega. In zato pred mrki pridejo ven raznorazne stare stvari, nekaj, kar moramo razčistiti. Tudi iluzije so tukaj v ospredju.

 

Rahu senči chandro (luno), kar pomeni, da senči naše stanje duha, naše misli, čustva, itd. Ketu senči suryo (sonce), kar pomeni naše bistvo, tisto, kar je najgloblje v nas. Surya predstavlja tudi našo dušo.

 

Mrki prinašajo čiščenje in ne nove začetke

Ob mrkih tako ni dobro začenjati novih stvari, saj je kot navedeno, lahko to le iluzija, nekaj starega ali nekaj s čemer rabimo “razčistiti” dokončno. V času mrkov ne vidimo jasno, saj se jasnina zatemni. Naj si bodi našega duha ali duše.

 

Ob mrkih se je dobro poglobiti vase

Tišina, mir in meditacija. Refleksija. Umirjeno delovanje. Prisotnost in pozornost v sedanjem trenutku.

 

S srcem,
Marijana


Objavam lahko slediš na FB straniInstagramu ali Youtube kanalu.

Za djotiš posvet me lahko kontaktiraš tudi preko spodnjega obrazca.

  Ime

  Priimek

  Datum rojstva (d,m,y)- obvezen vnos za izračun rojstne karte

  Ura rojstva - obvezen vnos za izračun rojstne karte

  Kraj rojstva - obvezen vnos za izračun rojstne karte

  E-pošta (obvezno)

  Zadeva

  Vaše sporočilo