fbpx

Če omenim besedo prostor bo večina najverjetneje najprej pomislila na prostor s štirimi stenami. A prostor ni le to. Lahko gre za osebni prostor, dom, poslovni prostor, prostor v naravi in širše gledano na planetu zemlja, v sončnem sistemu itd.

 

Prostor je ozadje, kjer se vse odvija.

 

Povezanost s prostorom

Na tem ozadju, prostoru, potekajo naravni ritmi in cikli, na energijski ravni. Vse je prežeto z energijo in oddaja vibracijo. In vse stremi k ravnovesju.

S prostorom smo tako povezani kot energijska bitja. Naj si bodi z našim domom, ali širše, z vesoljem.

 

1. Osebni prostor

 

Za kvalitetno življenje je pomembno, da imamo svoj osebni prostor. Kakšnega ima kdo…je seveda odvisno od posameznika.

Svoj osebni prostor nekako tudi razvijamo skozi življenje.  Z njim se spoznavamo s pomočjo zunanjih impulzov in dogajanja znotraj nas samih. Bolj ko opazujemo, bolj se spoznavamo in bolj poznamo naš osebni prostor.

 

S pomočjo osebnega prostora nekako pokažemo kaj je naše ali od nekoga drugega. Kje so naše meje, koliko lahko postorimo, koliko lahko pomagamo, v kakšnem stanju smo trenutno itd. Torej ta osebni prostor diha, se spreminja in meje se prilagajajo.

Ko potrebujemo resnično mir zase in za cel kup svojih osebnih stvari, so naše meje dosti bolj začrtane. In ko nismo toliko obremenjeni s svojimi zadevami, te meje malo popustijo.

Nekateri si tako zelo zgodaj določijo meje svojega osebnega prostora, medtem ko drugi potrebujejo več izkušenj »rinjenja« v njihov prostor, da bi si ga določili. Spet tretji pa zelo radi prekomerno »rinejo« v osebne prostore drugih. Slednje se seveda morda niti ne zavedajo in to počnejo zaradi različnih vzvodov kot so nižja samozavest, določeni strahovi osebnega neuspeha, poveličevanje določenih oseb itd.

 

Vizualizacija prostora

Prostor si prav tako pripravimo, ko želimo kaj manifestirati. Npr. med meditacijo si s pomočjo vizualizacije pripravimo prostor z našimi namerami. Tisto, kar želimo privabiti v naše življenje, naše prihodnje stanje.

 

2. Energijsko urejen in pretočen dom ali poslovni prostor

 

Dom je naša duša, odraz naše zavesti in osebnega stanja. In z domom smo povezani bolj kot si mislimo. Namen doma je, da se v njem spočijemo in oddahnemo, ko vstopimo skozi vrata. In težko se dobro počutimo doma, če je vse razmetano in zanemarjeno.

Prvo pravilo energijsko pretočnega doma ali poslovnega prostora je urejenost. Zanemarjenost odseva postano energijo medtem ko nam stvari, ki ne resonirajo z nami v prostoru, prav nič ne pripomorejo h kvalitetnejšemu življenju in bivanju. Pravzaprav nam ga otežujejo.

V poslovnem prostoru je pomembno, da se spodbujajo kreativni in miselni procesi. Da nas podpira v delovnem procesu. Torej prostor, ki nam daje energijo in nas motivira. V pisarni je tako dobrodošlo, da je naša miza pripravljena tako, da se za njo radi usedemo. Ob razmetani mizi se tudi sami počutimo bolj kaotično. Težje se tudi lotimo dela.

Za spodbudo pri delu je seveda pomembna zračnost prostora: svež zrak ter izgled »zračnosti prostora« (manj stvari, ki motijo pri delu ali nas vlečejo dol ter več stvari – lahko osebnih, ki nas spodbujajo k delu: slike, kipci, okraski itd.)

 

3. Naravni zakoni v prostoru

Potem so tu še naravni zakoni, ki govorijo o urejanju prostora v skladu z naravnimi ritmi in cikli. Eno takšnih znanj je Vastu – hindujska znanost o urejanju prostora, ki nam pomaga razumeti dinamiko energije v prostoru glede na naravne zakonitosti. Ta se nato poveže z energijo človeka, ki v tem prostoru biva ali dela.

Vastu pozna dobrega duha prostora, imenovanim Vastu Puruša. Slovani so imeli Domovoja. 🙂

V prostoru se prav tako lahko nahajajo »entitete« ali nesrečne energije. Lahko so tam od prej, lahko da jih skreiramo sami. Prostor se odziva na naše vedenje, razpoloženje, stanje itd. Zato prostor lahko napolnimo z žalostjo in obupom ali smehom in ljubeznijo. Pri nesrečnih energijah se je dobro se poslužiti energijskega čiščenja prostora, saj se z njim odpravijo nesrečne energije.

 

Sama pred izvedbo energijskega čiščenja prostora opravim pogovor in ko zaključim, podam navodila za ohranjanje takšnega prostora. Seveda je doma mogoče lažje kot pa v poslovnih prostorih, kjer je več ljudi in povezano s tem se lahko kreira več nesrečnih energij (v takšnih prostorih je dobro večkrat letno opraviti energijsko čiščenje prostora).

V vsakem primeru je pomembno se zavedati, da v največji meri prispevamo sami h kreaciji in ohranjanju energijske pretočnosti prostora.

Pripravi, uredi in ustvari si prostor

Kamorkoli greš in kjerkoli si, si lahko ustvariš prostor. To so začasni prostori, kjer npr. delaš ali začasno bivaš.

Sama imam tako navado, da si naredim, da mi je udobno, da prostor resonira z mano. To so lahko bili začasni bivanjski prostori »pod milim nebom«, kjer si urediš predel za kuhinjo,  spanje, branje knjige, izvajanje joge itd. 🙂 Lahko smo v študentskih sobah, najemniških stanovanjih, začasno pri prijateljih, podarjenih stanovanjih ipd., kjer se ne počutimo mogoče ravno doma. Ne glede na dolžino našega bivanja ali kraja bivanja je pomembno, da si uredimo kolikor toliko »domače«. Tako, da čutimo, da nas prostor podpira.

In potem so tu še prostori, ki jih postavimo začasno in vanj povabimo še druge. Ravno pred nekaj dnevi sem pripravljala prostor za tečaj djotiša 1. stopnje in se ponovno spomnila kako uživam ob tem. 🙂 V preteklosti, ko sem še delala na področju marketinga, sem organizirala veliko dogodkov in s tem povezano pripravljala prostore. Lahko so bili to prostori za manjše dogodke (nekaj 10 ljudi) ali večje dogodke, kot so kongresi in sejmi. Uf…in ja, če želiš imeti dobro pripravljen prostor, se je potrebno kar potruditi.

Pomemben mi je prostor…in to odkar pomnim. Naj gre za mojo delovno mizo, dom ali prostor v začasni uporabi. 🙂

Užitek je ustvarjati zgodbe v prostoru, ki pripomorejo k boljšemu bivanju posameznika.

In užitek je videti prostor, ki je poln življenja. ✨

Marijana


P.s. Za osebni posvet in urejanje prostora sem dosegljiva na več načinov. Preko spodnjega spletnega obrazca (za vastu analizo so potrebni tudi rojstni podatki), preko emaila info@merryfullife.si ali gsm 051/321-353.

Objavam lahko sledite na FB straniInstagramu ali Youtube kanalu.

    Ime

    Priimek

    E-pošta (obvezno)

    Zadeva

    Vaše sporočilo