fbpx

Astrologija nam je v veliko pomoč, ko želimo dobiti odgovore na naša vprašanja, ki se tičejo dogajanja na zemlji. Planeti oz. Grahe so sfere in tako imenovana (po)polna bitja. Vsaka Graha ima oz. nosi določene principe in načela, ki so povezana z dejavnostmi in aktivnostmi v nas samih (individualno ali kolektivno). Mikrokozmos je povezan z makrokozmosom.

 

In iz vesolja smo prišli na zemljo. Tu smo se kot duša utelesili v fizično realnost zato, da izkusimo to fizično realnost. Ob utelesitvi smo seveda pozabili od kod izhajamo, kakšne so naše naloge itd. z namenom. V vedah temu rečemo Maya – iluzija. Resničnost, ki to ni. Medtem, ko iz vidika duše lahko rečemo, da si je zastavila dve vprašanji: “Kaj sem se prišla naučiti?” in “Kaj sem prišla dati?” V ozadju je seveda karma, ki govori o delovanju. In karma vedno stremi k ravnovesju. Zato rečem, da je vsaka rojstna karta posameznika idealna za njega samega ali njo samo. To si je vsak izbral že prej.

 

Kakšni so osnovni principi in načela Merkurja (Budha)?

Budha povezujemo s komunikacijo: pisano ali govorno. Tu je zajeta vsa logistika, poslovanje, trgovanje, marketing, PR, organizacija in transport. Budha je predstavnik tehnologije: računalniki in mobiteli. Brez te energije ne bi nič povedali, se dogovorili, poslali emaila, pripravili pogodbe, sklenili dogovore itd. Povezujemo ga seveda tudi z gospodarstvom, ekonomijo, internetom in sistemi povezanimi s slednjimi.

Tako, da pomisli, kako pomembna je ta energija iz vidika naše civilizacije in iz vidika razvoja ali transformacije na točki, kjer se nahajamo trenutno in se razvijamo v zadnjih desetletjih.

Zelo pomembno, kajne? Tako hitro, kot se v zadnjih desetletjih razvijamo, gledano iz vidika naše civilizacije, gospodarsko in tehnološko, se še nismo razvijali. In seveda z namenom. To rabimo iti čez. To so naše lekcije, lekcije naše civilizacije.

Pomembno je omeniti, da je Merkur/Budha predstavnik tudi zdravilstva in kemije/alkimije.

Simbol kril s kačama je simbol Merkurja, ki izhaja iz grško-egipčanske mitologije.

Po vedski astrologiji Merkurju pripada zelena barva, zelena zelenjava, zelenje v naravi, zeleni dragi kamni in kristali, zelena oblačila. Povezujemo ga z grleno čakro (5. energijski center). Njegov dan je sreda. In danes, ko to pišem, je sreda. 🙂

Kaj pomeni retrogradnost astronomsko?

V našem sončnem sistemu imamo seveda sonce in planete, ki se gibajo okrog sonca, po svoji tirnici oz. navidezni poti.

Njihovo direktno gibanje imenujemo kot gibanje naprej, po svoji tirnici oz. navidezni poti okrog sonca. To gibanje naprej je gibanje v nasprotni smeri urinega kazalca. ⟲

Retrogradno gibanje imenujemo „gibanje nazaj“, vendar se planeti NE GIBAJO NAZAJ po svoji tirnici! To samo tako izgleda iz zemlje. Gre za relativno pozicijo grahe/planeta in zemlje v odnosu „kako potujeta okrog sonca.“

Retrograden pojav se zgodi, ko hitrejši planet prehiti počasnejšega. 

Torej, če zemlja potuje hitreje kot npr. Mars po svoji tirnici, ga prehiti in Mars ostaja za njo. Ustvari se retrograden „efekt“. Enako je z iluzijo retrogradnosti Merkurja. Merkur sicer porabi za pot okrog sonca le 88 dni, saj je najbližje soncu in v primerjavi z ostalimi planeti, v osnovi najhitrejši planet. A je na svoji poti kdaj bolj počasen in ga, če gledamo iz zemlje, zemlja kdaj “prehiti”. Spet nastane “retrograden efetkt”. To je zelo težko opaziti z vsemi sateliti in tehnologijo, ki jo imamo, saj je Merkur tudi najmanjši planet v našem sončevem sistemu.

 

Retrogradnost – duhovni pomen na zemlji

Duhovno gledamo na retrogradnost kot na ponavljanje, popravljanje ali ponovno priložnost, da pogledamo na zadeve drugače. Jaz največkrat rečem, da je to popravni izpit in hkrati priložnost ne samo, da pogledamo drugače (iz drugega zornega vidika, iz ptičje perspektive itd.) temveč tudi, da popravimo stvari za nazaj.

Retrogradni Merkur je nejvečkrat na leto retrograden v primerjavi z ostalimi planeti. Trikrat do štirikrat na leto in traja nekje 3 do 4 tedne. Popolnoma logično, če se mene vpraša. Tako hitimo na zemlji z vsemi načeli Merkurja in povezanim razvojem z njim, da rabimo toliko več popravljati in se malo skulirati. Preveč bezljamo po domače rečeno. Tako da, hvala bogu, da imamo retrogradnega Merkurja.

Retrogradni Merkur – Priložnost za kaj?

Glede na to, da imamo ob retrogradnem merkurju lahko težave s tehnologijo, s komunikacijo, izražanjem, v logistiki, transportu, gospodarstvu in vsem, kar Merkur/Budha vsebuje, je pomembno, da se ne lotevamo na novo postavljati zadeve, o katerih govori Merkur/Budha. Torej, ne kupuj novega računalnika, ne podpisuj novih pogodb itd. Zakaj? Ker gre lahko marsikaj narobe.

 

Kaj pa lahko?

Počisti svoj računalnik navlake, preglej stare pogodbe in zavrzi tisto, kar ne rabiš. Spucaj in upočasni svoj ritem na splošno – vezano na Merkurjeva načela. Mislim, da je Merkurjeve navlake povsod dovolj. Zato ga imamo tolikokrat retrogradnega. Da popucamo in ne da začenjamo na novo, dodajamo nove komunikacijske kanale, kupujemo še več tehnologije, še več govorimo itd.

Kako se to kaže pri meni?

Jaz sem se tokrat lotila čiščenja emailov v Promocijah v Gmailu. V vseh letih se je tam nabralo 20.000 emailov. Sedaj je tretji dan in ostalo mi jih je samo še 2.000. Odjavljam se od novic in brišem. Hvaležna tudi Gmailu, da je to naredil pred leti…mi je vsaj presortiral newsletterje. In glede na to, da veliko berem, sem veliko potovala in veliko raziskovala po internetu (TV-ja nimam že 20 let) se je seveda nabralo teh novic. Sedaj pa je spucano, ker večino tega ne rabim več. Čistim staro, saj odpiram prostor novemu. Do danes sem se namreč močno spremenila, tako kot ti…in verjetno ne rabiš več tistega. Dodala bi še, da se super počutim ob tem. Kot da bi snela cel kup oblakov s svoje glave, ki so mi viseli nad njo.

Na splošno že od nekdaj filtriram in sortiram (doma, na računalniku, stvari, ki jih uporabljam itd.), saj živim po principu “manj je več”. Prednost dajem kvaliteti pred kvantiteto. Tako sem se zase odločila kaj uporabljam, sproti in intuitivno. Slednje me nikoli ni pustilo na cedilu. Imam spletno stran, FB, Instagram in Youtube iz poslovnega vidika. To je to. To še nekako lahko upravljam. Karkoli dodatno…zaenkrat ne hvala. Pa naj bo še tako moderno.

Mogoče mi je v veliko pomoč izhodišče in to je, da sem po Ascendentu devica/kanja (v djotišu gledamo Ascendent – sideralni znak/znamenje, ki izhaja iz dejanskega stanja na nebu in upošteva precesijo zemlje). Merkur/Budha vlada znamenju dvojčka/mithun (3. znamenje po vrsti, ki je zračno znamenje) in znamenju device/kanja, ki je 6. znamenje po vrsti in je zemeljsko znamenje. Torej prizemljevanje idej. Tvoj planet je tisti, ki vlada tvojemu Ascendentu. Tako da dvojčki in device…za vas je zeleno. ?

Morda še dodam, na temo retrogradnega Merkurja, da me je ravno zadnjič ena mojih tečajnic vprašala:”Joj Marijana…a veš, da grem na razgovor za službo in sedaj, če jo dobim, ne vem, če bi sprejela, ker je ravno retrogradni Merkur? Odgovorila sem ji, da previdnost ni odveč. Ampak nad boga greš težko oz. ne moreš. Če rabiš to izkušnjo, boš šla čez. In mogoče bo katastrofa in boš čez eno leto dobila novo službo, izven retrogradnega Merkurja.

Skratka, na splošno si vzemite bolj na izi in bodite bolj pozorni ter previdni. Jaz grem danes pogledat en prostor za svoje dejavnosti. Delovala bom po občutku in intuiciji, ki me še nikoli ni pustila na cedilu in sem se po njej ravnala celo življenje. Lahko, da bo prostor katastrofa, lahko, da bo super in pogodbo spišemo pač po retrogradnem Merkurju. Pustite prosto pot tudi domišljiji in ne “zabetonirajte” se preveč. Merkur je tudi mladostna energija. ?‍♂️

 
Retrogradnost Merkurja v letu 2021:
* 31.1. – 20.2.
* 30.5. – 22.6.
* 27.9. – 18.10.

Za djotiš posvet me lahko kontaktiraš preko spodnjega obrazca. Objavam lahko slediš na FB straniInstagramu ali Youtube kanalu.

  Ime

  Priimek

  Datum rojstva (d,m,y)- obvezen vnos za izračun rojstne karte

  Ura rojstva - obvezen vnos za izračun rojstne karte

  Kraj rojstva - obvezen vnos za izračun rojstne karte

  E-pošta (obvezno)

  Zadeva

  Vaše sporočilo