fbpx

V vedski astrologiji Djotiš (Jyotish), se za izračun znamenja upošteva dejansko stanje na nebu, v trenutku našega rojstva. Pomemben je torej naš ascendent oziroma vzhajajoče znamenje, ki ga imenujemo sideralni zodiak. V zahodni astrologiji pa za izračun znamenja upoštevajo tropski zodiak (pozicija sonca v astr. znamenju).

Ascendent….

Ki ga upošteva vzhodna astrologija (indijska astrologija), je znamenje, ki v trenutku našega rojstva vzhaja na vzhodnem horizontu. In ravno zato ga poimenujemo vzhajajoče znamenje. In to vzhajajoče znamenje je v djotišu lagna, pozicionirano v 1. hiši, kjer se nahajamo mi kot osebnost, ego, um, telesni izgled itd.

Ascendent se vsake 4 minute spremeni za eno stopinjo. Za spremembo celotnega znamenja je potrebnih 30 stopinj, kar v našem času nanese 2 uri. V dveh urah tako določeno znamenje vzide in zaide. Verjetno ste že preračunali, da se znotraj 24-ih ur zamenjajo tudi vsa znamenja. Celoten zodiak, s svojimi 12-imi znamenji, vzide na vzhodnem horizontu, znotraj istega dneva. 

Luna za menjavo znamenja potrebuje nekje dva dneva in pol. Sonce za menjavo znamenja potrebuje 30 dni (na podlagi pozicije sonca se izračuna znamenje v zahodni astrologiji).

In kakšne so značilnosti posameznega znamenja, ki jim v djotišu rečemo rašiji in imajo drugačna imena kot zahodna astrologija?

1. OVEN ( MEŠ)
– mladostna in ognjena energija

Ob pozitivnih vplivih pogumni, močni, energični. Ob negativnih vplivih pa prevelika impulzivnost, grobost, agresija.

2. BIK (VRIŠABH)
– udobje in zanesljivost

Ob pozitivnih vplivih potrpežljivi, praktični, zvesti, ljubeznivi in stabilni. Ob negativnih vplivih pa trmasti, počasni, materialistično nagnjeni, posesivni.

3. DVOJČEK (MITHUN)
– komunikativnost in raziskovanje

Ob pozitivnih vplivih prilagodljivi, nežni, se hitro učijo, nagnjeni spremembam. On negativnih vplvih nervozni, nemirni, neusmerjeni.

4. RAK (KARK)
– emocionalnost in zvestoba

Ob pozitivnih vplivih domiselni, prepričljivi, vztrajni, skrbni, veliko razmišljajo. Ob negativnih vplivih pesimistični, negotovi, strahopetni.

5. LEV (SIMH)
– neodvisnost in plemenitost

Ob pozitivnih vplivih kreativni, ambiciozni, odločni, strastni, močnega značaja. Ob negativnih vplivih nagnjeni k nadziranju, arogantni, egoistični, neprilagodljivi.

6. DEVICA (KANJA)
– praktičnost in natančnost

Ob pozitivnih vplivih so metodični, zvesti, prijazni, analitični. Ob negativnih vplivih pa negotovi, preveč kritični, nezadovoljni.

7. TEHTNICA (TULA)
– preračunljivost in kooperativnost

Ob pozitivnih vplivih so zelo kooperativni, diplomatski, uravnoteženi, zmerni in pogumni. Ob negativnih vplivih a neodločni, odvisni od drugih, se smislijo sami sebi.

8. ŠKORPIJON (VRIŠČIK)
– strastni in skrivnostni

Ob pozitivnih vplivih čustveni, z bogato domišljijo pogumni in dobri prijatelji. Ob negativnih vplivih pa ljubosumni, samodestruktivni, agresivni.

9. STRELEC (DHANUR)
– idealistični in zabavni

Ob pozitivnih vplivih imajo občutek za pravico, radodarni, smisel za humor, entuziastični. Ob negativnih vplivih pa nagnjeni k družbenim odvisnostim, nestrpni.

10. KOZOROG (MAKAR)
– odgovornost in praktičnost

Ob pozitivnih vplivih disciplinirani, dobri upravitelji, ekonomični, vztrajni. Ob negativnih vplivih sebični, vsevedi, neodpustljivi.

11. VODNAR (KUMBH)
– univerzalnost in neodvisnost

Ob pozitivnih vplivih zelo radi delajo za druge, humanitarno usmerjeni, progresivni. Ob negativnih vplivih pa nimajo potrpljenja, preveč emocionalni in temperamentni.

12. RIBI (MEEN)
– prilagodljivi in sočutni

Ob pozitivnih vplivih intutivni, nežni, iskreni, prijateljski. Ob negativnih vplivih preveč zaupajo, uidejo realnosti, zaprti vase.

To so le nekatere značilnosti posameznih znamenj. A v djotišu ni toliko pomembno znamenje, kolikor je pomembno načelo, ki ga nosi posamezno znamenje. O načelih, oziroma kot jim v djotišu rečemo grahe (planeti), si lahko preberete v mojem blog zapisu.

Upam, da so vam informacije koristile.

Objem,
Marijana


Za djotiš posvet me lahko kontaktiraš preko spodnjega obrazca. Objavam lahko slediš na FB straniInstagramu ali Youtube kanalu.

  Ime

  Priimek

  Datum rojstva (d,m,y)- obvezen vnos za izračun rojstne karte

  Ura rojstva - obvezen vnos za izračun rojstne karte

  Kraj rojstva - obvezen vnos za izračun rojstne karte

  E-pošta (obvezno)

  Zadeva

  Vaše sporočilo