fbpx

Narava sama nas uči vsega. In le, če ji znamo prisluhniti, pogledati globoko v njo in njene naravne ritme, lahko najdemo odgovore na marsikatero naše vprašanje. In tako kot nam narava sporoča, da se pozimi bolj miruje, nam s pomladjo da dobro vedeti, da je čas in prostor namenjen novemu. A le, če smo staro dodobra pospravili. 🙂 

OSEBNA POMLADNA GENERALKA

Očistite sebe, svoje telo in misli. Pomlad je čas za detox, aktivnosti in drugačno prehrano, kot ste jo navajeni pozimi. Ker vse cveti in se rojeva na novo v naravi, privoščite tudi sebi osebni preporod, novo rojstvo.

Največ, kar lahko za telo storite je, da mu spomladi privoščite fizično aktivnost in prehrano, ki je usklajena z ritmi narave. Telo čuti naravne ritme in če ga skupaj z naravo ne negujete v smislu, da mu sporočite, da ste akivirani tako kot je narava sama…lahko čutite nevoljnost, zaspanost, nesmisel in nezadovoljstvo.

Vse, kar vnašate v vaše telo bo slej ko prej tudi pokukalo ven. Neaktivnost se odraža skozi bolečino, slaba prehrana skozi različna bolezenska stanja, naša slaba volja, ker se moramo naenkrat aktivirati, pa skozi nervozo. Opažam ljudi, ki jim gre pomlad malo na živce, saj kar naenkrat morajo biti polni energije in zagona. Gre pa le za to, da pravzaprav so polni energije in zagona…le če ne spravijo ven…lahko useka kontra. 

Vaše telo je pripravljeno na čiščenje. Torej ga prepotite, privoščite si detox, drugačno prehrano, oljne masaže in pilinge telesa.

 

1. Aktivnosti

Aktivnosti, v katerih se je potrebno prepotiti, je najbolj hvaležno delati spomladi…saj so tudi temperature v naravi naklonjene temu. V kolikor vam je tek odveč pa poskusite s sprehodi, tibetanskimi vajami, pozdrav soncu, joga…in če se le da…čimveč v naravi.

Vrtičkajte. Če nimate svojega vrta, posadite rožico in jo komu podarite. Ukvarjajte se z naravo…na kakršenkoli način…in poskusite sodelovati v novem rojstvu.

Kljub temu, da je sonce močnejše, ne slecite se prehitro. Že star pregovor pravi, da meseci s črko »r« govorijo o tem ali nositi dolge ali kratke rokave. Pa poštudirajte sami kateri so čemu namenjeni.

 

2. Prehrana

Spremenite prehrano…uživajte lahkotnejšo, kot ste jo pozimi. Po ayurvedi sodeč je priporočljivo prehranjevati se s hrano sobne temperature, brez kruha in s čim manj masti.

Izogibajte se tudi prevelikim količinam mesa oziroma jo zmanjšajte…in to konkretno v primerjavi z zimo. Vključujte več zelenjave in sadja. Ingver in med sta zelo dobrodošla v smoothijih.

 

3. Notranje ravnovesje

Ni boljšega zdravila kot je čiščenje starega, da se odprete novemu. Stare misli, stari vzorci, stara početja…naj ostanejo v zimi. Pomlad je čas za nove (za)misli…in slednje seveda vplivajo na naše občutke kot tudi počutje! Prepusite se toku preporoda…in usmerite se v nekaj novega.

 POMLADNA GENERALKA DOMA

Vaš dom je odraz vas samih. In kako skrbite zase, se odraža tudi skozi odnos, ki ga imate do vašega doma. Tako kot v vas samih tečejo energije, ne zanemarite, da tečejo tudi znotraj vašega doma. Več o tem sem pisala v članku »Ko čistiš dom, čistiš sebe«.

1. Čist dom

Prvo pravilo, ne glede na vedo ali znanost, ki govori tudi o pomenu energij, ki tečejo v prostoru je, da negujete vaš dom v »čistem«. In ja, ne govorim o sterilnosti, govorim o zmerni meri čistosti.

Vse preveč ljudi opzažam, da si čiščenje tudi zakomplicirajo. Torej, ne čakajte, da se nabere toliko umazanije, da jo potem morate čistiti več ur. To bi minilo vsakogar, da bi se sploh lotil čiščenja.

Pomembno je, da si poenostavite čiščenje.

Sprotno čiščenje je lažje. Namenite vašemu domu redno brisanje prahu, redno čiščenje kopalnice in ostalih prostorov, redno čiščenje tal. Določene zadeve, kot je brisanje vseh notranjih elementov in osvežitev, ki jo ne delate vedno, lahko opravite med sezonami. Že naši starši (predvsem mamice) so komplet generalke delali spomladi.

V čistem in urejenem domu tečejo energije, v zapacanem pa zastajajo. In kar gledate vsak dan, se zasidra tudi v vas.

2. Stara navlaka naj gre stran

 

Drugo pravilo za čim bolj nemoten pretok energij v vašem domu, ki posledično vpliva na vaše notranje ravnovesje in počutje v vas samih je, da daste staro navlako stran.

Tukaj spada vse, kar:

 • Niste nikoli uporabili, a kupili le zato, ker vam je bilo prodano skozi reklame, priporočilo prijateljev itd.
 • Niste uporabljali dlje časa in vam služi le za to, da vam zasede prostor ali nabira prah (orodja, posoda itd.)
 • Niste oblekli dlje časa (ste prerasli tako mentalno kot tudi starostno!)
 • Ste dobili za darilo, a vam ni všeč (nujno podariti ali dati na smetnjak z napisom »vzemi me«)
 • Ne paše v stanovanje, vas bode v oči, vzbudi v vas nemir že ko zagledate (enako kot z darili!) itd.

 

Umetnost preprostosti

Deluje povsod. Pri tem koliko imamo in kako se lotimo zadev. Torej, ne si zadati cel kup nalog naenkrat. Ker vas bo minilo…to vam zagotavljam.

Začnite z manjšimi koraki…tako, da se ne trpinčite. In ko si naredite manjši plan se ne obtožujte, če ga kdaj prekršite (npr. da vam ne uspe čisto vsakič redno delati tibetanske vaje). Imejte v glavi, da ste naredili veliko…zase osebno, ker ste se že lotili kakšnega detoxa, drugačnih prehranjevalnih navad ali aktivnosti.

V domu začnite tam, kjer je najlažje. Mogoče so to oblačila ali stvari, ki so nove in nerabljene. Projekt je že poslikati stvari, ki so nove in jih dati v prodajo. Čustveno težko pa zna biti tudi ločevanje od podarjenih stvari.

 

DJOTIŠ, VASTU IN LIFE COACHING

Skratka, kakorkoli se lotite pomladne generalke…bodite nežni do sebe. Moj nasvet je, da pristopite z minimalizmom. Torej kaj resnično potrebujete od materialnih stvari in koliko, da delujete…da vas ne duši. Pri osebnem pa kot že rečeno, eno stvar za drugo…tako, da predramite in nahranite vaše srce, um, dušo in telo.

P.s. Za osebne (Djotiš, Intuitivno mentorstvo) ali prostorske (Vastu) posvete me lahko kontaktirate tudi preko spodnjega obrazca.

Objem,
Marijana

  Ime

  Priimek

  E-pošta (obvezno)

  Zadeva

  Vaše sporočilo