fbpx

Zimski solsticij, ki največkrat sovpada z datumom 21.12., je bil pred uvedbo Gregorijanskega koledarja pravo novo leto. Naši predniki so na ta dan praznovali najdaljšo noč in najkrajši dan v letu. Z najdaljšo nočjo v letu se začne tudi zima za nas, ki živimo na severni polobli.

Zemlja je od sonca bolj oddaljena poleti, kot pozimi. Razlika je minimalna, če primerjamo obe razdalji (cca. 3-4%). Letne čase ne ustvarja ta pojav temveč nagnjenost zemljine osi. Ta je ob vsakem letnem času nagnjena v isto smer, le da se nahaja na drugi strani sonca (ko potuje okrog). Nagnjenost zemljine osi je 23,5%. Pozimi je tako nagnjena s severno hemisfero stran od sonca, medtem ko je poleti nagnjena s severno hemisfero proti soncu. 

Če imamo možnost opazovati pot sonca 21.12. vidimo, da se sonce giblje zelo nizko, bolj ob horizontu. Tudi prejšnje dni se, a je na ta dan najnižje. Na ta dan je sonce tudi najbolj oddaljeno od naše severne hemisfere. Astronomsko gledano doseže tudi najnižjo točko v letu, gledano iz zemlje. In medtem, ko imamo pri nas najdaljšo noč, imajo na južni polobli najdaljši dan.

 

NARAVNI RITEM – življenje prednikov v sožitju z naravo

 

Naši predniki so bili primorani opazovati stanje na nebu in se slednjemu tudi prilagoditi. Čas zimskega solsticija je bil za njih priprava na zimo in lakoto. Meseci, ki so sledili do pomladi, so bili najtežji meseci v letu iz vidika preživetja.

 

Vse do zimskgea solsticija so si tako pripravili zalogo hrane. Meso je bilo na jedilniku skozi celotno zimo, saj si niso mogli privoščiti hranjenja živine v najbolj hladnih mesecih leta. Ob hrani so si privoščili pridelano pivo in vino.

 

PRAZNOVANJE ZIMSKEGA SOLSTICIJA

 

Stonehenge in Newgrange

Eden najbolj priljubljenih zbirališč na svetu za praznovanje zimskega solsticija je Stonehenge. Ljudje se zberejo z namenom praznovanja najdaljše noči in najkrajšega dneva. S plesom, petjem in raznimi vajami pozdravljajo jutranje sonce, ki bo 21.12. svetilo najmanj.

Stonehenge velja tudi za sončev popek sveta. Ogromni kamni so postavljeni tako, da so direktno poravnani s sončevim vzhodom na dan solsticija.

 

Newgrange, pokopališče na Irskem, ki je staro več kot 5.000 let, je prav tako poravnano s sončevim vzhodom na dan solsticija. Jutranja svetloba prodre strop pokopališke komore in osvetli njeno notranjnost. Za opazovanje pojava se v zadnjih letih prijavi tudi do 200.000 ljudi.

ZIMSKI SOLSTICIJ – dan ko se obrnemo vase in pripravimo na novo leto

 

Zimski solsticij so naši predniki praznovali na različne načine. Dan, ko se najbolj približamo temi, je primeren za poglobljen vpogled vase.

 

Narava se umirja in vezano na naravne ritme se umiri tudi človek. Dan, ko prejmemo najmanj sonca je tako primeren tudi za čaščenje sonca – vira življenja na planetu zemlja.

 

Na dan zimskega solsticija je tako primerno:

 

1. Umiritev

Skupaj z naravo se umirimo. Najdaljša noč nam skozi naravni ritem kaže, da je čas, da se malo ustavimo in umirimo.

 

2. Notranji vpogled

Pogledamo globoko vase. Na ta dan se povežemo s svojimi notranjimi, skritimi svetovi. Naravni ritem nas podpira pri raziskovanju globin in prebujanju nezavednega.

 

3. Pregled leta

Naredimo nekakšen pregled leta. Kaj se nam je dogajalo, na kakšen način smo doživljali zadnje leto in kaj smo uspeli storiti?

 

4. Opuščamo staro

Po pregledu leta spuščamo vse, kar je staro. Dan je primeren, da se ob globokem vpogledu vase in s pomočjo intuicije odločimo, kar nam ne služi več.

 

5. Odpiranje novemu

Z vsakim naslednjim dnem se dan daljša. Prihaja nov val energije in moči. Zimski solsticij je tako idealen dan, da si naredite prostor za novo.

 

6. Rituali

 • MEDITACIJA

Najboljši način za umiritev in poglobljen vpogled vase je vsekakor meditacija. Pred meditacijo si zadajte namero – pregled leta, doživljanje leta, spuščanje tistega, kar ne potrebujete več in jasno izražene želje čemu se odpirate.

 

 • ČIŠČENJE

Očistite stanovanje in sebe. V kolikor je možno, očistite stanovanje konkretno, vrzite stvari, ki jih ne potrebujete. Ustvarite prostor za novo. Različna kadila so vsekakor dobrodošla pri čiščenju stanovanja (žajbelj, palčke, palo santo itd.).

Sebi privoščite kopel. Umirite se, prižgite si svečko, v kopel si dajte npr. njivsko preslico.

 

 • OGENJ

Ogenj pomeni transformacijo. Vse, kar ne potrebujete več, lahko vržete v ogenj. Tudi, če ste doma, v soju sveč, lahko storite to z namero. Zavedno se odločite kaj želite, da ogenj transformira. Kaj je tisto, kar ne potrebujete več in ste pripravljeni vreči v ogenj? S tem, ko nekaj vržemo v ogenj, pripravimo prostor za novo.

 
 • HVALEŽNOST

Izrazite hvaležnost. Za vse, kar vam je zadnje leto prineslo. To so lahko preproste stvari kot je streha nad glavo in hrana. Lahko so izkušnje, ljudje ali nov pogled na svet.

 
 • GIBANJE

Če lahko, zaplešite. Ples je povezan s pozdravljanjem novega vala energije in prihajajočih daljših sončnih dni.

 
 • ODPRITE SE NOVEMU

Vsakič ko opuščate staro, naredite prostor za novo. Ne glede na ritual, ki ga delate, na koncu izrazite jasno namero ali željo. Slednje naj bo povezano s tistim, kar si želite v letu, ki prihaja.

Za osebna svetovanja (djotišosebni coachingi in vastu) me lahko kontaktirate tudi preko spodnjega obrazca.

Objavam lahko sledite na FB strani Merryfullife ali Instagramu.

  Ime

  Priimek

  E-pošta (obvezno)

  Zadeva

  Vaše sporočilo