fbpx

Zemlja odraža stabilnost in težo. Je prva izmed elementov in baza vsem ostalim. Brez zemlje izgubljamo tla pod nogami.

 

Predstavlja materializacijo, bazo ali sidro. Lahko je naš potencial in mir. Povezujemo jo z denarjem in spolnostjo. Iz zemlje nastane življenje in v njo se povrne.

 

PRVA ČAKRA – ZEMLJA

Povezana je s prvo čakro. Zato ji tudi rečemo korenska čakra (sanskrtsko ime “Muladhara” pomeni korenino). Korenina simbolizira povezanost organizma z zemljo.

Pomembno je, da je ta energijski center uravnovešen, saj se od tu energija vzpenja navzgor. Na telesu se nahaja na področju presredka. Na tem delu je pomembna stabilnost, varnost, udobje in previdnost.

Tu se zgodi življenje in s tem povezana skrb za preživetje. V njej se nahaja volja do življenja in mnogi vzorci, ki so vezani na tradicije iz doma, družbe ali okolice.

Predstavlja fizično telo in fizično raven bivanja.

In tako, kot je prva čakra nekakšen hranilni sistem za ostale čakre, ki si sledijo po telesu, navzgor. tako je zemlja v naravi hranilni sistem ostalim rastlinam in živim bitjem.

 • Normalno delovanje: počutimo se celoviti, vitalni, stabilni, z veliko energije.
 • Blokada: lahko je povezano s situacijami v otroštvu (npr. nasilje), pretiravanje z umskim delom, časovne stiske. 
 • Prekomerno delovanje: močan ego, prekomerno kopičimo stvari, fizična agresivnost, nezmožnost prepoznavanja meja,  posesivnost in oblast.
 • Prešibko delovanje: ne zaupamo sebi, živimo dolgočasno, smo počasni, nezadovoljni in brez energije. Ne skrbimo za svoje telo.

ASTROLOŠKO – DJOTIŠ

Pri djotišu ob analizi rojstne karte upoštevamo sideralni zodiak, vzhajajoče znamenje na nebu, v trenutku našega rojstva. S tem se spremeni tudi slika natalne karte.

Več o razlikah med zahodno astrologijo in djotišem >>>

Z elementom zemlja povezujemo znamenja:

 • BIK
 • DEVICA in
 • KOZOROG

V osnovi bi ta tri znamenja (rašije) lahko povezali z materialnim obiljem, trdim delom in realizacijo planov, ki so si jih zadali. Imajo “nadzor” nad svojim telesom.

Več o znamenjih – rašijih, si preberi v mojem blog zapisu >>>

Koliko imamo določenega elementa v trenutku našega rojstva je prav tako razvidno. Idealno je, če so vsi 4-je elementi v ravnovesju.

Če gledamo planete (po djotišu grahe) bi element zemlje pripisali energiji Saturna: vztrajnost, uslužnost, težko delo, skromnost, mir in dolgotrajnost. 

Več o grahah (planetih) najdeš v blogu >>>

Rojstna slika nas zaznamuje in nekako spremlja v osnovi. Skozi čas se spreminja, kar nam je v pomoč pri dodatnem vpogledu o našem trenutnem in prihodnjem delovanju.

Slika: 
Astrološka karta (djotiš) osebe, ki ima element zemlje povišan v odnosu do ostalih treh elementov. Povišana zemlja se v tem primeru najbolj kaže v odnosu z elementom vode, ki jo je zelo malo. Zemlja tako jemlje moč vodi oz. jo zaduši. Preveč zemlje se kaže v težjem premiku naprej. Manjko vode kaže tudi na potlačena čustva. 

KAKO URAVNOVEŠATI ELEMENT ZEMLJE

Da bi vzpostavili stik z zemeljsko energijo obstaja več načinov. Vsekakor bi priporočila najbolj pristne in tiste, ki tudi najbolje delujejo.

 1. Hodite bosi

Čimvečkrat in to zunaj, v naravi. S tem se še najbolj prizemljujete. Skozi stopala steče energija zemlje, ki jo potrebujemo za regeneracijo prve čakre.

 1. Ulezite se na tla

Najboljši stik s celotnim telesom boste dobili, če se uležete direktno na zemljo. Zemlja hladi in sprosti. Tudi, če se malo “povaljate” po njej ne bo škodilo. 🙂

 1. Objemite drevo

Ampak ne nekaj na hitro. Objemite in bodite nekaj časa z drevesom, v objemu.

 1. Delo z zemljo

Vrtičkajte in ustvarjajte z zemljo.

 1. Joga

Sicer bi jo lahko umestila pod vsak element, a zemlja je nekako bolj povezana. Pri jogi delamo na stabilnosti, ravnovesju…in na tleh, na zemlji.

 1. Meditacija – povežemo se z zemljo

Sedimo udobno nameščeni v meditacijskem položaju (sedimo vzravnano, s spuščenimi rameni in rokami na stegnih. Lahko sedite na stolu, ne rabite se siliti v lotusov položaj.

Dihate s strebuhom. Nato svoj izdih pošljete do “kocke” (element zemlje) v središče zemlje in jo z vidhom nato potegnete navzgor, do trebuha. Dihanje lahko povezujete tudi s točko na presredku, kjer naj bi se nahajala prva čakra.

ZEMLJA V PROSTORU – VASTU – jugozahod

Področje zemlje v Vastu-ju povezujemo s počitkom in mirom. Na področje JZ tako najbolj paše spalnica. Ta del naj bi bil v stanovanju na splošno bolj obtežen s pohištvom, težkimi stvarmi in z manj oken kot na področju SV.

Na JZ naj bi izgubljali energijo, zato je tam področje zemlje, ki energijo prizemlji oz. zadrži. S tem, ko na JZ damo kamne, zemljo in omare, podpiramo element zemlje v prostoru in nas samih.

Kocka ali kvadrat je geometrijski simbol zemlje, ki ga lahko umestimo na JZ našega prostora.

Objem,
Marijana

Za osebna svetovanja ali svetovanja vezana na prostor sem dosegljiva preko spodnjega obrazca, info@merryfullife.si ali 051/321-353.

Objavam lahko slediš na FB straniInstagramu ali Youtube kanalu.

  Ime

  Priimek

  E-pošta (obvezno)

  Zadeva

  Vaše sporočilo