fbpx

Stare civilizacije in kulture so namenile večjo pozornost prehodom med letnimi časi, kot jim namenjamo danes. Bolj so bile povezane z naravo samo, iskale povezanost med našim delovanjem in delovanjem narave. Zakaj? Ker tako, kot se menjajo letni časi, tako se menja tudi naš naravni ritem.

 

Fizični in duhovni pomen letnega časa.

Jesen je čas za žetev. Takrat poberemo pridelke in uživamo sadove našega dela. Sebi pripravimo ozimnico, zemljo pa pustimo, da se pripravi na počitek.  

Pogled na barvite liste je sproščujoč in hkrati zavedajoč, da se počasi poslavljajo. In vedno mi je bilo zanimivo kako lepa in barvita postanejo drevesa tik preden odvržejo svoje liste. Priznam, všeč mi je lepota minevanja.  

Jesen nam kaže, da za vsakim cvetenjem in brstenjem pride čas, ko je potrebno spustiti. Tisto, kar nam ne služi več in tisto, kar ne potrebujemo več.  Da se pripravimo na počitek in naredimo prostor novemu.

Pravijo, da tako kot bomo jeseni poskrbeli zase in za našo okolico, tako bomo uživali zimo in posledično zacveteli spomladi.

 

Jesen je čas za detox našega telesa in doma.

Jesen in pomlad sta idealna letna časa za to. Še bolj idelano je, če to storimo  v obeh letnih časih. A če je jesen namenjena spuščanju, je pomlad namenjena sprejemanju novega.

Detox telesa

V zadnjih 14ih dneh sem bila na detoxu telesa. Čisto neobremenjeno in spontano sem se odločila za to. Pravzaprav mi je telo povedalo, da se mu je čez leto nabralo malo preveč vsega.

Bila sem na daljšem potovanju v Južni Ameriki, nadaljevala s prenovo doma, se delovno in športno aktivirala, obiskala razne delavnice, se izobraževala in pohajkovala naokrog. Izkoristila sem leto v vseh pomenih in se hkrati tudi obremenila.

Pozornost, po katerem je zahrepenelo moje telo ni bila v smislu zdravega prehranjevanja in športnih aktivnosti ampak čiščenja. Saj vse, kar sem počela čez leto, se je usedlo nekam v moje telo. Vse od mojih misli, čustvovanj in delovanj.  

Tukaj rabim opozoriti, da detox ne pomeni, da se gremo pucat ven in iskati rešitve zunaj, v aktivnostih…ampak da se obrnemo vase, posvetimo svojemu telesu in mu med detoxom namenimo počitek. To je čas za telo, ki si želi čistke na nežen in ne na agresiven način. Ne samo prehrana, naš način življenja se zasidra v naše telo.

Za lastni detox sem uporabila vulkanski prah. Začela sem ga piti začetek septembra, vsak dan, zjutraj in zvečer. Zaključila sem ravno na prvi jesenski dan, 23. septembra. Zanimivo, da se mi je tako izteklo, kljub neplaniranju…ampak le ob poslušanju telesa. Moj detox je tako trajal 14 dni.

Zakaj je pomemebno, da pri detoxu izberemo samo 1 stvar?

Zato, da se zadeve ne lotimo agresivno. Detox je naporen za telo.

Jaz osebno sem bila kar utrujena. Prvih 7 dni sem rabila malo počiti čez dan. In slednje nikoli ne počnem. Ni fora, da telesu privoščiš detox, nato pa se obremeniš še z dodatnimi fizičnimi aktivnostmi. Že sam detox je stresen za vaše telo…in ko telesu sporočate, da se bo čistilo, ga poskusite po drugi strani malo »pobožati«. Namesto fitnesa izberite jogo, namesto letanja gor in dol si privoščite lahkoten sprehod, kopel ipd. Namesto glasnih dogodkov, si doma prižgite umirjeno glasbo.

Vzemite si čas za detox, saj ne traja celo večnost ampak tistih 7 ali 14 dni.

Detox doma

Že s člankoma »Ko čistiš dom, čistiš sebe« in »Ste usklajeni z naravnimi ritmi…pomlad je čas za generalko« pišem o pomenu čistega in urejenega doma. Tukaj ne gre za zunanji svet…tukaj gre za svet znotraj nas.

Še preden sem se začela izobraževati o hindujski znanosti o urejanju prostora, ki ga imenujemo Vastu, mi je bilo nekako globlje jasno, da je moj dom, odraz mene same. Tako sem tudi lepo skrbela za svoj dom, saj me je motila nepotrebna navlaka…nekako na globljem nivoju se nisem počutila dobro. Umetnost preprostosti naj vam služi tudi v vašem domu.

Bolj ko je dom zapacan, neurejen, napolnjen z neporebnimi stvarmi…bolj se lahko vprašamo kaj vse se dogaja znotraj nas, kar ne želimo spustiti, prečistiti in se posloviti. 

Pomlad in jesen sta čas za generalko s tem, da jeseni poskusimo dati stran tisto, kar ne rabimo. Torej spraznite omare in pohištvo…dajte jim zrak. Mogoče se sliši smešno ampak tudi pohištvo rabi dihat in to mu onemogočamo, če je zatrpano do zadnjega centimetra. Prestavite kašen manjši kos pohištva, odstranite polico, ki vas moti, umaknite kipce in okraske, ki jih imate tam samo zato, ker ste jih prejeli za darilo.  Pripravite vašim otrokom sobo, v kateri se bodo prosto gibali in lahkotneje učili. Uredite si vaš kotiček miru in sprostitve.

Dobro prečistite vaš dom. In nenazadnje, namenite mu nekaj toplih besed. J 

Ne pozabite, da je jesen čas, da se poslovimo od tistega, kar ne rabimo. Pripravimo sebe in naš dom na uživanje vsega, kar smo uspeli urediti čez leto. Da gremo lahkotneje v zimo in še lahkotneje v novo brstenje, nove začetke…spomladi. 

P.s. Jesensko čiščenje vseh navlak ne pomeni, da si naslednji teden takoj kupite nove stvari in vse do zadnjega centimetra spet zapolnite z novim. Malo počakajte. Tudi jesen in zima mineta…spomladi pride novo. J

Z ljubeznijo,
Marijana

Za osebna svetovanja (djotišosebni coachingi in vastu) me lahko kontaktirate tudi preko spodnjega obrazca.

Objave lahko sledite na FB strani Merryfullife ali Instagramu.

    Ime

    Priimek

    E-pošta (obvezno)

    Zadeva

    Vaše sporočilo