fbpx

Letošnje leto je kar pestro iz vidika mrkov in retrogradnosti planetov. Oboji imajo zelo globok pomen iz vidika astrologije, povezano z življenjem na zemlji.

 

Energijsko gledano so obdobja mrkov tako kot retrogradnosti planetov nekoliko težja obdobja. Zakaj? Ker je potreben dodaten vpogled vase in okolico, malo globlje, malo drugače in z vpogledom v  sence našega življenja. Torej gre bolj za spuščanje naših konceptov, kot pa začenjanje nečesa novega in velikega. Potreben je bolj mir in potrpežljivost. Delovati z manj, čuječe in bolj subtilno. Pojavijo se lahko mnoge iluzije, ki jih lahko opazimo samo z distanco. Hitro se lahko znajdemo nekje preveč »notri«, kar nas lahko posrka vase še hitreje. Izgubimo lahko stik z našo avtentičnostjo, z našo izvorno vibracijo. Zato previdnost v obdobju mrkov in retrogradnosti planetov ni odveč.

 

To je čas, ko se ne obračamo stran od naših težav. To je obdobje, ko je dobro, da jih uvidimo, da jih sprejmemo, ozavestimo in nato tudi spustimo. Mrki nam kažejo sence našega življenja, medtem ko nam retrogradnosti sporočajo, kje nas čakajo »popravni izpiti«.

 

Živimo dualizem, obstajata tema in svetloba. Eno brez drugega ne gre. Mrki in retrogradnosti so odraz tistega bolj skritega, bolj temnega kot svetlega. Tistega, kar po eni strani nočemo videti, a je ključno, da spregledamo in posledično uravnovesimo našo bit. Da sprejmemo različne dele sebe. In v obdobju mrkov ter retrogradnosti je seveda večja priložnost ravno za soočanje s starim, karmičnim, senčnim in bolj temačnim delom sebe.

Meseca junij in julij 2020  iz vidika mrkov

 

V mesecu juniju in juliju se zvrstijo kar 3 – je mrki. Načeloma se ti pojavijo nekje na pol leta. Dejstvo, da je letošnje leto zelo posebno iz vidika globljih transformacij na globalni ravni. Na površje prihajajo potlačene stvari in tiste skrite, o katerih se nismo želeli pogovarjati še pred leti.

Kako se ustvarijo mrki?

Mrki se ustvarijo takrat, ko se luna, sonce in zemlja nahajajo na »ravni črti«.

Ko je zemlja na sredini, se svetloba od lune ne more odbijati, saj se ta nahaja v senci zemlje. Lunin mrk nastane vedno ob polni luni.

Ko je luna na sredini, med zemljo in soncem na tej ravni črti, nastane sončev mrk. Luna zakrije svetlobo sonca iz vidika opazovanja na zemlji. Sončev mrk nastane ob prazni luni.

Rahu in Ketu ustvarjata mrke. To sta matematično izračunani točki, kjer se sekata tirnici (navidzna pot) sonca in lune. Raku in Ketu sta senčna planeta in ustvarjata karmično os v natalni karti posameznika. Rahu senči luno, Ketu senči sonce. Obe govorita o podrčjih življenja, kjer smo karmično še bolj zaciklani oz. zahakljani. Rahu opozarja na življenje tukaj in sedaj, našo mentalno in materialno naravnanost. Ustvarja strahove in iluzije. Ketu je bolj vezan na preteklost in pretekla življenja ter nosi vso našo čustveno prtljago.

 

Trije mrki, ki si sledijo v juniju in juliju 2020:

5.6. ob 21:26 Lunin mrk

21.6. ob 8.41 Sončev mrk

5.7. ob 6.31 Lunin mrk

Retrogradnosti planetov pomlad/poletje 2020

 

V blogu »Astrologija (djotiš), korona virus, odraz kolektivne zavesti in preventivni ukrepi” sem omenila, da bo maja letos nekoliko lažje. Nekoliko naj bi se sprostile določene energije. Iz vidika svetovne epidemije vidimo, da so se zadeve umirile, a za preobrate in drugačen način življenja po tem, ko nekaj ozavestimo, ne gre tako hitro. Vse je process, ki traja.

 

Vprašanje tudi kaj smo ozavestili. Vsi mrki in močne retrogradnosti v letošnjem letu nam sporočajo, da imamo še veliko dela. In slednjega se največ nahaja ravno v spuščanju naših strahov ter dvigu vibracije v delovanju s srcem. V blogu iz lanskega leta “Zakaj je 2019 astrološko “nevarno”(djotiš)…in kako nam pomaga čuječnost.” sem omenila nevarnosti leta 2019, saj se je takrat vnela iskra, ki se je pozneje razplamtela v ogenj.

Retrogradnosti planetov obstajajo. Gledano iz zemlje izgleda, kot da se planeti gibajo nazaj, v obratni smeri, od svoje ustaljene poti. Sonce (Surya) in Luna (Chandra) nista retrogradna, medtem ko se karmična os Rahu in Ketu vedno gibata v obratni smeri.

Največkrat »opevamo« retrogradnega Merkurja (Budh). Slednji je večkrat na leto retrograden in posledično doživimo več dela na področjih, ki jih predstavlja Merkur – komunikacija, pisanje, organizacija, logistika, papirologija, tehnologija (računalniki, pametni telefoni,…) itd.

 

Retrogradnost pomeni retrospektivo, ponovni vpogled, drugačni vpogled, notranji vpogled. Zgodi se, da karkoli počnemo v času retrogradnosti, lahko počnemo večkrat. Na začetku bloga sem omenila, da so retrogradnosti tudi »popravni izpit«. Zato tudi ob močnih retrogradnostih ni priporočljivo karkoli velikega in novega začeti. Zatikalo se nam bo ali pa bo šlo marsikaj narobe. Po izkušnjah svetujem, da se rajši usmerimo v to, kar imamo za »popucati« in, da dvignemo naš predpražnik v času retrogradnosti. V življenju se nam to zelo dobro obrestuje.

Retrogradnost Saturna (Šanija), Jupitra (Guruja), Venere (Šukre) in Merkurja (Budha)

 

Saturn (Šani) – Retrogradnost 11.5.2020 do 28.9.2020

Saturn (Šani) je naš veliki učitelj iz vidika izgub, strpnosti, težkega dela, izkustvene duhovnosti, realnosti, tišine, miru in meditacije. Letos je na začetku leta vstopil v svoje znamenje Kozoroga, kjer se dobro počuti. Njegovo dostojanstvo je kvalitetno – Own, kar pomeni, da se izražajo kvalitetnejši aspekti Saturna.

 

Jupiter (Guru) – Retrogradnost 15.5.2020 – 12.9.2020

Jupiter (Guru) predstavlja modrost, srečo, blagostanje, duhovnost, a tudi napačno oceno, nemoralnost in škrtost. Ne samo, da je ta čas retrograden, jetudi zelo šibek. To se vidi iz dostojanstva, ki ga določen planet (graha) ima. Jupiter je že dolgo časa v svojem najnižjem dostojanstvu – Debilitiran (od 30.3.2020 – 29.6.2020), kar pomeni, da zelo slabo vidimo moralne aspekte in da so naše ocene, iz vidika duhovnosti, slabše kvalitete. Jupiter je tudi v znamenju kozoroga letos, kjer se ne počuti dobro, a bo v vmesnem času, v času svoje retrogradnosti (30.6.2020), vstopil v svoje znamenje strelca (tu se dobro počuti) in tam bo ostal do 20.11.2020.

 

Venera (Šukra) – Retrogradnost 13.5.2020 – 24.6.2020

Venera (Šukra) predstavlja ljubezen, harmonijo, šarm, vse, kar je lepo in tudi odvisnosti, posesivnost in obsedenost. Super, da se nahaja v svojem znamenju, biku, kjer se počuti dobro. Slednja se tako nahaja v kvalitetnem dostojanstvu, v Own – lastnem dostojanstvu. V zadnjih mesecih je tudi zelo lepo svetila – videli smo jo tudi zelo blizu lune. V zadnjih mesecih je bilo veliko zaljubljenosti, a tudi veliko zgrešene zaljubljenosti. Vsaj tako sem čutila in opazila dogajanje okrog mene. Venera, ki je kvalitetna že nekaj časa nas spodbuja, da gledamo z  ljubeznijo in da se v času retrogradnosti vprašamo kje vidimo ljubezen in na kakšen način jo doživljamo? Kaj nam predstavlja ljubezen? Ali smo sposobni v vsem tem kaosu videti ljubezen? Ali smo sploh pripravljeni sprejeti ljubezen?

 

Merkur (Budh) – Retrogradnost 18.6.2020 – 11.7.2020

Merkur (Budh) predstavlja komunikacijo, pisanje, logistiko, prenos informacije, organizacijo, podpisovanje pogodb, trgovino, mladostno energijo, intelekt, dvoličnost  in cinizem. Ves čas retrogradnosti se bo nahajal v svojem znamenju, dvojčkih, kjer se dobro počuti. Njegovo dostojanstvo je visoko – Own.

Skratka, pestro dogajanje. 🙂 Ob vseh mrkih in retrogradnostih vam resnično svetujem, da ne začenjate velikih in novih stvari, saj se lahko usmerimo v nekaj, kar nam je servirano kot ponovna preizkušnja. Opazimo lahko določen vzorec, ki se nam ponavlja. Priporočam vam, da se usmerite v razreševanje določenih strahov in vzorcev, ki vas pestijo. Slednji bodo vsekakor bolj pokukali na površje v teh časih. In verjemite mi, hvaležni boste sebi po razreševanju.

 

Kljub kvalitetnim energijam iz vidika dostojanstva že od začetka leta ne morem mimo Jupitra (Guru-ja), ki je zelo šibak dlje časa. Resnično potrebujemo globlji vpogled v duhovnost, moralni aspekt in strpnost, ko gre za iskanje naše sreče in zadovoljstva. In kar je v nas, se zgodi zunaj nas. Na osebni, kot tudi na kolektivni ravni.

Ravno na današnji dan, ko to pišem, bomo imeli polno luno in lunin mrk v nakšatri Jyestha, ki je povezana z našimi učitelji, predvsem s hvaležnostjo do njih. A tudi luna je v Debilitiranem stanju. Bodite nežni do svojih misli in čustev, saj luna predstavlja tudi naše stanje duha.

Objem
Marijana


Za djotiš posvet me lahko kontaktiraš preko spodnjega obrazca. Objavam lahko slediš na FB straniInstagramu ali Youtube kanalu.

  Ime

  Priimek

  Datum rojstva (d,m,y)- obvezen vnos za izračun rojstne karte

  Ura rojstva - obvezen vnos za izračun rojstne karte

  Kraj rojstva - obvezen vnos za izračun rojstne karte

  E-pošta (obvezno)

  Zadeva

  Vaše sporočilo